Napisano 21 Luty 201213 l Witam,z góry zaznaczam, że rozwiązaniem tego problemu nie jest kliknięcie klawisza "o". Chodzi o to, że model w momencie wyświetlenia w viewporcie zaczyna się dziwnie zachowywać. Mruga, zanikają tekstury, boxy stają się półprzezroczyste. Z tym ,że takie objawy są w widoku ortograficznym. W perspektywie te problemy mijają aczkolwiek pojawiają się nowe. Obiekty po oddaleniu o pewną wartość znikają całkowicie, nie widać gizma, nie widać zaznaczeń... Ogólnie projekt jest nie do pracy. Na renderach jest w porządku.dodam, że rano było wszytko okej, a nie ingerowałem w swój komputer, nie instalowałem sterowników karty graficznej itp. Na wszelki wypadek podaje specyfikacje:Intel Core i5-2500k 3,3GHZ8 GB rammobo: asrock p67 pro 3reszta chyba zbędna, proszę o pomoc ;) Edytowane 22 Luty 201213 l przez Azerios
Napisano 21 Luty 201213 l zwykle takie bajery sie dzieja jak skala jest jakas dziwna. Nie masz np skali systemowej w maxie w mm a modelujesz cos w kilometrach? albo na odwrot.
Napisano 21 Luty 201213 l Autor Też o ty myślałem, ale skale mam ustawioną w centymetrach. Zresztą, tak jak mówiłem rano było dobrze, po kilku godzinach odpalam i mam to co wyżej. Zaczynam się martwić, bo projekt jest w dość zaawansowanym stadium, a że jest to zlecenie dla klientki, to nie bardzo mam czas robić nowy.
Napisano 21 Luty 201213 l Autor Też wypróbowana metoda. Nieskuteczna. Próbowałem merg'ować nawet poszczególne obiekty i każdy z nich był jakby uszkodzony.
Napisano 22 Luty 201213 l backface cull + masz jakis obiekt gdzies bardzo daleko w scenie. zaznacz wszystko ctrl+a, i nacisnij z, jak ci kamera gdzies zwariuje, to spowrotem wroc do tego co chcesz, zaznacz drag selection, potem odwroc selekcje i wywal obiekt ktory ci nie pasuje, jak to nie pomoze, przesledz liste obiektow w scenie i zobacz co tam nie powinno byc, i wywal to, jezeli dalej nie pomoze to znaczy ze ktoras siatka ma pewnie vertexa gdzies w kosmosie, posprawdzaj bounding boxy i siatki, napewno znajdziesz:). innej mozliwosci nie ma, mialem to samo :)
Napisano 22 Luty 201213 l Autor uncle... jesteś wielki ;D pomogło zaznaczenie i potem invert zaznaczania i usunięcie tego, co było gdzieś tam w przestrzeni. Dzięki bardzo Panowie za pomoc, pozdrawiam ;)