Gość maxymilan Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 witam mam takie pytanko zaczolem niedawno przygode z 3d maxem i mam problem z nakladaniem grafiki na obiekty typu walec np butelki chodzi mi o to jak nalozyc np etykiete na butelke aby sie ona nie sypala i z kazdej strony coby to ladnie wygladalo odpowiedzi prosilbym najlepiej na maila [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 hehe przeciez jest tutorial w 3Dmaxie na temat "still life" a tam jest butelka na ktora naklada sie taka etykieta.... poszukaj tego w helpie w maxie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość maxymilan Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 owszem ale niezupelnie o to mi chodzi chodzi mi jak nalozyc etykiete na okolo walca (butelki) bo jak nakladam to z przodu wyglada ok ale tyl i boki sie sypia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ka21k Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 A zmieniałeś GIZMO na CYLINDRICAL :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Y Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Etykietę na butelkę nakładam może nieco dziwnie ale działa - robię splajnami łuk (w oknie Top można spokojnie dopasować wierzchołki i wygięcia odcinków) który potem wytłaczam (zwykłe Extrude) na co idzie tekstura etykiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartonfink Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 zaznaczasz butelke nadajesz jej modyfikator uvw unwrap, w ktorym wybierasz ksztalt cylinder konwertujesz na poly dajesz modyfikator unwrap uvw edytujesz i woooalla :) widzisz siatke rozlozona na powierzchni 2d :) mozesz ja edytowac(co szczerze doradzam jesli chcesz sie nauczyc pozadnie mapowac obiekty ->poczytaj tutki o tym) exportujesz siatke to obrazka , otwierasz go preferowanym przez Ciebie progsem do grafy 2d gdzie mozesz ladnie nalozyc etykiete w odpowiednim miejscu :) mysle ze tyle wystarczy na dobry poczatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi