Napisano 19 Lipiec 200420 l witam mam takie pytanko zaczolem niedawno przygode z 3d maxem i mam problem z nakladaniem grafiki na obiekty typu walec np butelki chodzi mi o to jak nalozyc np etykiete na butelke aby sie ona nie sypala i z kazdej strony coby to ladnie wygladalo odpowiedzi prosilbym najlepiej na maila [email protected]
Napisano 19 Lipiec 200420 l hehe przeciez jest tutorial w 3Dmaxie na temat "still life" a tam jest butelka na ktora naklada sie taka etykieta.... poszukaj tego w helpie w maxie.....
Napisano 19 Lipiec 200420 l owszem ale niezupelnie o to mi chodzi chodzi mi jak nalozyc etykiete na okolo walca (butelki) bo jak nakladam to z przodu wyglada ok ale tyl i boki sie sypia
Napisano 20 Lipiec 200420 l Etykietę na butelkę nakładam może nieco dziwnie ale działa - robię splajnami łuk (w oknie Top można spokojnie dopasować wierzchołki i wygięcia odcinków) który potem wytłaczam (zwykłe Extrude) na co idzie tekstura etykiety.
Napisano 20 Lipiec 200420 l zaznaczasz butelke nadajesz jej modyfikator uvw unwrap, w ktorym wybierasz ksztalt cylinder konwertujesz na poly dajesz modyfikator unwrap uvw edytujesz i woooalla :) widzisz siatke rozlozona na powierzchni 2d :) mozesz ja edytowac(co szczerze doradzam jesli chcesz sie nauczyc pozadnie mapowac obiekty ->poczytaj tutki o tym) exportujesz siatke to obrazka , otwierasz go preferowanym przez Ciebie progsem do grafy 2d gdzie mozesz ladnie nalozyc etykiete w odpowiednim miejscu :) mysle ze tyle wystarczy na dobry poczatek