Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam mam takie pytanko zaczolem niedawno przygode z 3d maxem i mam problem z nakladaniem grafiki na obiekty typu walec np butelki chodzi mi o to jak nalozyc np etykiete na butelke aby sie ona nie sypala i z kazdej strony coby to ladnie wygladalo odpowiedzi prosilbym najlepiej na maila [email protected]

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hehe przeciez jest tutorial w 3Dmaxie na temat "still life" a tam jest butelka na ktora naklada sie taka etykieta....

poszukaj tego w helpie w maxie.....

Napisano

owszem ale niezupelnie o to mi chodzi chodzi mi jak nalozyc etykiete na okolo walca (butelki) bo jak nakladam to z przodu wyglada ok ale tyl i boki sie sypia

Napisano

Etykietę na butelkę nakładam może nieco dziwnie ale działa - robię splajnami łuk (w oknie Top można spokojnie dopasować wierzchołki i wygięcia odcinków) który potem wytłaczam (zwykłe Extrude) na co idzie tekstura etykiety.

Napisano

zaznaczasz butelke nadajesz jej modyfikator uvw unwrap, w ktorym wybierasz ksztalt cylinder

konwertujesz na poly

dajesz modyfikator unwrap uvw edytujesz i woooalla :) widzisz siatke rozlozona na powierzchni 2d :) mozesz ja edytowac(co szczerze doradzam jesli chcesz sie nauczyc pozadnie mapowac obiekty ->poczytaj tutki o tym)

exportujesz siatke to obrazka , otwierasz go preferowanym przez Ciebie progsem do grafy 2d gdzie mozesz ladnie nalozyc etykiete w odpowiednim miejscu :)

mysle ze tyle wystarczy na dobry poczatek