Skocz do zawartości

Zestaw PC: ~5000 zł do 3dmax /after effects (trapcode) / Diablo 3 :)

Featured Replies

Napisano

Cześć, kiedys byłem na bieżąco ze sprzętem, ale teraz chciałbym prosić was o pomoc.

Przeglądalem kilka tematow, zwlaszcza ten -> http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=82609

i mam kilka pytan, czy ten procek kręci sie do 5ghz?

czy lepiej poczekać na lepszą grafę (słyszałem że ma wyjsć cos rewolucyjnego z CUDA...) ?

Generalnie będę robił ciężkie sceny (exteriory) więc 16 GB ramu minimum, z aftera cały pakiet trapcode (form particular itp.) dobrze jakby śmigał szybko. Gierki to głównie diablo 3, żadnych crysisow czy battlefieldow nie będę odpalał :)

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

2600k kreci sie dalej niz 5Ghz ale wszystk ozalezy od tego jaki sie trafi i jaka plyta glowna akurat przypasuje, tutaj to jest loteria.

Z doswiadczenia moge powiedziec ze moj kreci sie na 5.6ghz ale oplacalnie jest krecic do 4.8ghz a to to juz w sumie niemal kazdy procek daje rade.

Z grafik to teraz nvidia gtx680 wyszla, i musze przyznac ze ponad 1500 cuda robi wrazenie i do domowego kompa nic lepszego nie wyobrazam sobie. Jest jeszcze nowa ATI ale nie ma zbyt dobrej obslugi jesli chodzi o GPU mimo ze teoretycznie powinna byc mocniejsza w te klocki (w OpenCl ATI ma znacznie lepsze osiagi, jednak glownie w benchmarkach, bo obsluga ati streams ssie na amen).

Ogolnie przy ciezkich projektach to nie nastawial bym sie zbyt na GPU bo tutaj trzeba duzo Vram, a w chwili obecnej grafika nawet z 4GB ram to sporo kosztuje co nie znaczy ze taka z 2GB ram i spora zawartoscia CUDA nie pomoze.

Napisano
  • Autor

Odświeżam temat, nie kupiłem z braku kasy i robię drugie podejście :)

Po przeczytaniu kilku wątków na forum dobrym wyborem wydaje się być :

procesor intel i7 3770K

karta geforce gtx 670 2GB pci-e 3.0

dysk SSD vertex 4

zasilanie 700-800W

mam problem z doborem płyty głównej i RAMu (minimum 16GB). Nie chcę oszczędzać na obudowie, jak znacie jakąś naprawdę dobrą do 700zł to proszę o info. Na cały zestaw nie chcę wydać więcej niż 6000zł, zamawiać i składać będę prawdopodobnie w komputroniku, tak wymyśliłem żeby mieć od nich gwarancje na wszystko i reklamować całość w razie awarii, może dostanę też jakiś rabat.... składał ktoś z Was u nich komputer albo wie jak to tam działa? (trochę się boje że będą traktować sprzęt jak worek z kartoflami)

Dzięki

Edytowane przez PiotrAdamczyk

Napisano
  • Autor

Po przeczytaniu kilku testów i postów z innych forów znalazłem 2 płyty:

AsusP8Z77-VDeluxe

msi z77a-gd65

Którą byście polecili? no i jaki RAM?

Napisano

Nie znam się na sprzęcie, jeśli chodzi o komputer złożony w komputroniku to ja takowy posiadam. Jestem zadowolony, wszystko chodzi jak należy ;)

Napisano
Odświeżam temat, nie kupiłem z braku kasy i robię drugie podejście :)

Po przeczytaniu kilku wątków na forum dobrym wyborem wydaje się być :

procesor intel i7 3770K

karta geforce gtx 670 2GB pci-e 3.0

dysk SSD vertex 4

zasilanie 700-800W

mam problem z doborem płyty głównej i RAMu (minimum 16GB). Nie chcę oszczędzać na obudowie, jak znacie jakąś naprawdę dobrą do 700zł to proszę o info. Na cały zestaw nie chcę wydać więcej niż 6000zł, zamawiać i składać będę prawdopodobnie w komputroniku, tak wymyśliłem żeby mieć od nich gwarancje na wszystko i reklamować całość w razie awarii, może dostanę też jakiś rabat.... składał ktoś z Was u nich komputer albo wie jak to tam działa? (trochę się boje że będą traktować sprzęt jak worek z kartoflami)

Dzięki

obudowa antec p280