Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Otóż mam następujący problem, robię pracę zgodnie z tutorialem z PSD, o wizualizacji zdjęć, jest tam napisane że należy użyć modyfikatora "normal" by uzyskać dany efekt, kiedy ja używam danego modyfikatora, nic się nie dzieje, dodam że mam wersję 2012, proszę Was o pomoc, z góry dziekuję i dołączam obrazek

normal.jpg

http://www17.speedy.sh/h9ma6/download/normal.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A flip normals w parametrach masz włączony ?

A niby żarówka na stosie obok modyfikatora normal świeci się ?

Napisano

Tak, mam włączony

Napisano

a tak wygląda to u mnie:

normal2.jpg

http://www17.speedy.sh/74wbP/download/normal2.jpg

proszę wszystkich o pomoc, bo ciężko się pracuje przy suficie i wszystkich ścianach :)

Napisano

Aż sprawdziłem u siebie bo coś mi nie pasowało. No i rzeczywiście nie widać odwróconych normalnych przy modelu na który nie nałożony jest żaden materiał (model ma tylko kolor). Jeśli nałożysz na model przynajmniej zwykły surowy standardowy materiał z material editor wszystko powinno być widoczne.

//3ds Max 2012

Napisano

Dzięki wielkie, bardzo mi pomogłeś :D

Napisano

@arcyk13: no to super :)

@infected: Też mi się tak wydawało, miliard razy odwracałem normalne i nigdy z tym problemu nie miałem, ale może zawsze na modelu był jakiś materiał. Tak sobie myślę, że jeśli w Maxie stworzysz Plane'a bez materiału to jest on widoczny z obu stron. Dopiero jeśli nałożysz na niego materiał (jednostronny) to renderowana jest strona z której wychodzi wektor normalny.

Napisano

Karakan Absolutnie się z tobą nie zgadzam. Zawsze normale mają się odwrócić, czy to z materiałem czy bez. Nawet przed chwilą odwróciłem obiekt który nie miał materiału, ale żeby nie było nadałem mu inny kolor też bez materiału - nic to nie zmienia - normale to normale i muszą mieć zwrot.

Owszem jeżeli jest włączone wyświetlanie obustronne to zmiana normali nic nie da.

Problem jest w czym innym - na pewno nie w kwestii materiał czy bez.

Z ciekawości podeślij plik z problemem odwracania normali.

Na tym stosie z obrazka powyżej: line => extrude => normal - mają się odwrócić normale bez łaski bez materiału.

Napisano

Ok, chyba mam. Klikasz prawym klawiszem na obiekt zaznaczasz opcję "Backface Cull" w sekcji "Display Properties". Normalne ładnie odwracają się niezależnie od tego czy na obiekcie jest materiał czy nie ma.