Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

To jest mój pierwszy projekt samochodu w 3DS Max. Po dłuższej przerwie, chcę się zabrać za projekt domu (exterior) i przydałby się ku temu jakieś porządne auto.

Proszę o pomoc, bo nie korzystam z żadnych tutoriali -robię intuicyjnie, posiadając podstawowe wiadomości o programie.

Pierwsze moje pytanie do Was to jak już powstałe poligony mogę na nowo połączyć. Wydaje mi się, ze za kołem zle rozmieściłem poligony i teraz nie jestem w stanie ich dobrze rozłożyć. Proszę o pomoc.

Z góry dzięki za rady ;)

i255542_przechwytywanie.jpg

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Dokonałem poprawek, mam nadzieję, że w dobrą stronę zmierzam - Mógłbym prosić o rady i opinie.

Niestety tutorial Bergera nie jest już w pełni do dyspozycji- nie wiem o co chodzi w etapie spline cage, ponieważ nie mogę pobrać tych videos

i257244_przechwytywanie.jpg

Napisano

w dobrą*stronę*idziesz :) troche model pływa, ale to jeszcze się*poprawi, jak możesz to pokaż*siatkę*bez smootha żadnego

Napisano

Widze u Ciebie pewna hybryde jezeli chodzi o siatke... Z jednej strony dazysz do gotowych elementow a z 2giej strony bedziesz je wycinac na tej gestszej siatce jak na screenie powyzej. Proponuje poprobowac zrobiic caly dach z przednia szyba - tak jakby jej tam nie bylo poki co wycietej, ale pozniej ja wytniesz z calej powierzchni, ktora stworzysz. Po prostu zrobienie sobie takiej bazy jest lepsze i ja tez sie do tego kiedys tam dawno temu przekonalem. Dopiero z takiej bazy wytniesz przednia szybe, tylna szybe, maske, drzwi, swiatla itd. bedziesz mial ciaglosc powierzchni i odpowiednia gladkosc wzgledem siebie. Bo widzisz.. teraz masz zrobione otwory na swiatla ale bedziesz musial modelowac jeszcze szkielka. W taki sposob moze byc ciezko stworzyc siatke recznie tak aby pasowal taki klosz do powierzchni nadkoli w ktorym sie znajduje. Wyobraz sobie (bo piszesz ze bedziesz robic exterior) sciane w ktorej pozniej wybijasz otwor na okno :)

Napisano
  • Autor

dzięki za rady :) zaleciłem się do nich i rozpocząłem od początku.

wasze rady dają mi wiarę w to co robię, bo jest to mój pierwszy model.

proszę o więcej- co wy na to?:

i262204_przechwytywanie-2.jpg

i262205_przechwytywanie.jpg

Napisano

Nie modelowałem nigdy aut ale wydaje Mi się , że masz zdecydowanie zbyt gęstą siatkę, zwłaszcza przy zderzaku i dole auta. Staraj się tworząc model zaczynać od jak najprostszej siatki i stopniowo dodawać szczegóły i zagęszczać lub upraszczać siatkę tam gdzie będzie to potrzebne .

Staraj się także nie tworzyć kilku linii cięć na jednej płaszczyźnie tuż koło siebie, będzie tworzyło Ci to nierównomierną siatkę i w efekcie nieciekawy wygląd.

Ogólnie lepiej niż poprzednio ale jeszcze sporo pracy przed tobą ;)

Napisano
  • Autor

dzięki za opinie :)

To widocznie rozpocząłem już modelowanie detali. Nie wiem teraz jak to odwrócić :

Jak miałbym inaczej nadać na masce takie charakterystyczne zagięcia jak nie gęstszą siatką?