Skocz do zawartości

amd fx 8150 a intel i7 2600k? ostateczna decyzja, calosc 3000-4000zl max

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No wlasnie mam czysta instalke instalke i wysypuje sie caly 3ds, zastanawiam sie czy to jest kwestia braku pelnej kompatybilnosci wstecznej moze.

Kumpel tez prosil mnie jakis czas temu bym mu wyrenderowal cos u siebie co by bylo szybciej i po przeslaniu pliczku wysypuje sie 3ds max, a wiem ze on robil w jakims dosc starym maxie bo chyba 2008 lub 2009.

Napisano

jak masz czysta instalke to zainstaluj updaty do maxa, to na pewno to, mialem dokladnie tak samo, swiezy max (tzn ja mowie o 2012 ;) ) i wy.ebka, i po updatach wszystko policzyl

Napisano (edytowane)

jestem za zrobieniem testu - dla jaj zrobie na moim core2duo e4300 @ 3,3ghz:)

ok po burzliwych 6 stronach tego tematu decyzja zapadła:)

prosilbym o sugestie odnosnie calego zestawu.

procesor: i7 2600k

płyta, chlodzenie , obudowa: moba myslalem ASRock P67 EXTREME4 GEN3, no wlasnie , tu sie wacham.. jakie polecacie? chodzi mi o maksymalny STABILNY OC, ale tak zeby zamknelo sie plus minus w 1000zl te trzy rzeczy

grafika: Palit GeForce GTX 570 1280MB DDR5 (czy moze cos innego polecacie do 700-800zl?)

Ramy: G.Skill RipJaws 1600 MHz 2x4GB (na razie)

dysk: ocz vertex 3 120gb + moze jakis WESTERN DIGITAL WD10EZRX 64MB

zasilacz: OCZ GameXStream 850W

no i monitor 21-23 cali musze bo jeden maly mam maly a drugi wlasnie zauwazylem ze cos sie mu popsulo z jasnoscia.. co polecacie do powiedzmy 650zl?

a i mam pomysl co zrobic z istniejaca stacjonarka core2duo, podzespoly ma ok , wiec wywalam plyte procesor i ram na allegro i zakupuje na to miejsce to co nizej oc na maxa i jako zestaw do renderu sieciowego - kosztowalo bedzie mnie to 300zl.

[h=1]GIGABYTE GA-A55M +AthlonII x4 631 + 4GB KINGSTON 1333mhz[/h]

Edytowane przez superkb
Napisano

Zobacz ile by kosztowala Cie grafika z 2Gb vram, bo na dzien dzisiejszy te 1280MB to tak skromnie zwlaszcza ze 570 do najwolniejszych nie nalezy.

Jak brakuje kasy to porownaj ceny vertex 3 oraz agility 3 - wydajnosc jest niemal ta sama w benchmarkach, a w praktyce jest identyczna a troszke masz szanse zaoszczedzic jesli by brakowalo kasy na lepsza grafe z 2Gb.

Najciekawsze jest to ze ja krece mojego I7 na Asrocku z raczej chyba niskiej polki i bardzo wysoko idzie. Mysle ze przy asrocku i tym chipsecie raczej wiekszych roznic miedzy modelami nie ma jesli chodzi o OC. Jesli idzie o stabilnosc to zasilanie bedzie mialo tu wieksze znaczenie bo sekcje zasilania nawet w tych najtanszych asrockach sa przyzwoite.

Jesli chodzi o chlodzenie to jak wiekszosc pewnie polece Mugena, albo Scythe Grand kama, ktory w swej cenie daje swietne rezultaty, jedyne co na minus to rozmiary obu

Napisano

dzieki, a powiedz jakiego masz tego asrocka? moze nie ma sensu zebym sie zylowal na tego skoro taki jak twoj pociagnie dobrze. postaram sie znalezc z 2gb.

edit: o ile dobrze sie rozcczytalem gtx 570 nie ma z 2gb, tylko te z 1280mb

Napisano

Hmm moze pomylilo mi sie z 580. Swoja droga to troche dziwne ze nie ma takich bo 560tki byly nawet.

Radeony sa spoko ale w 3ds max maja ludzie czasem problemy ze sterownikami. Poza tym brak cuda a wiele programow fzoala bezposrednio na cuda.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk

Napisano

nie stac mnie bedzie na gtx 580. co myslicie, kupic tego gtx 570 z 1280mb ramu czy 560 z 2gb ramu?

i jeszcze pytanie odnosnie zasilacza, moze polecicie cos tanszego od tego ocz , a ktory dobrze by sie wywiazywal z zadania?

Napisano

Wiesz, to juz lepiej wziac ta karte z 1280Mb i lepszy zasilacz. Na zasilaczu nie ma co oszczedzac bo to inwestycja na bardzo dlugo, a dobrej jakosci zasilacz zawsze wnosi wiecej pozytku niz pamiec na karcie.

Ogolnie nie nastawiaj sie na rendering na GPU, jesli komputer ma sluzyc Ci do renderowania i tez do normalnego uzytkowania i zagrania w jakas gierke, to jak najbardziej jest sens kupna GTX570.

Jesli myslisz o renderingu na GPU to na dzien dzisiejszy jedyne z czego mozesz skorzystac calkowicie bezproblemowo to IRAY ktory działa naprawde dobrze i w sumie bazuje na mentalray.

Vray RT dziala , ale nie wszystkim prawidlowo i nie zawsze ta wydajnosc jest taka jakiej sie spodziewamy. Niestety w Vray nie ma pelnej wspulpracy cpu + gpu i mozesz wybrac albo jedno albo drugie.

W IRAY jest widoczny wzrost wydajnosci po zastosowaniu CPU+GPU nawet przy kartach z 1GB vram, tak wiec moim zdaniem o ile nie robisz duzych projektow to nie masz sie co przejmowac i wez to co na dzien dzisiejszy ma dobra cene - GTX580 jest stanowczo za drogi.

Nie wiem jeszcze jak wyglada wspolpraca IRAY z ATI bo nie mialem okazji testowac ale mysle ze dziala prawidlowo, musial by sie ktos wypowiedziec.

Ogolnie wybieraj grafike pod to co chcesz robic, jesli komputer sluzy do nauki maxa + bedziesz sobie jeszcze na nim grac, to GTX570 uwazam ze bedzie ok.

Nie oszczedzaj na zasilaczu bo to sie zwroci z nawiazka za jakis czas (moj zasilacz bardzo sie grzeje mimo ze mam 600W a komp bierze zaledwie 280W max - jest temu winna slaba sprawnosc zasilacza przy takim obciazeniu).

Napisano

kitamo zalezy co rozumiesz przez duze sceny?:) ja bede go uzywal przynajmniej na razie do renderingu malych krotkich animacji typu spacery po budynku itp. nic hardkorowego. hm no to wybor padnie na ta gtx 570 chyba, nie ma co sie porywac na 580 jak kosztuje 2000tys. no chyba ze ktos sie wypowie na temat jakiegos radeona. a zasilacz wezme lepszy.

Napisano

Witam

Skożystam z okazji i przyłączę się do dyskusji. Również jestem na etapie składania nowego komputera, część podzespołów zamówiona (platforma na procesorze i7 9390k + ASUS X79PRO). Ale również zastanawiam się nad kartą graficzną. Soft który używam to C4d, ArchiCad, Rhino3d, Maxwellrender. Biorę pod rozwagę dwie karty puki co tzn. GF GTX560Ti lub FirePro 7900 (druga nieco droższa ale jeśli warto). Która z tych dwóch kart jest szybsza i stabilniejsza?

Napisano

Pewnie wiekszosc poleci FirePro ze wzgledu na o wiele lepsze sterowniki jednak biorac pod uwage oprogramowanie ktore uzywasz to roznie moze byc.

Dodam od siebie ze jesli chodzi o procesor, to w maxwellrenderze swietnie spisuja sie buldozery :) dziwne to ale prawdziwe, najwidoczniej ten renderer jest w pelni wielowatkowy i tu FXy potrafia pokazac ze sa wydajne.

Napisano

Słyszałem o wydajności FX pod maxwellem, ale sprzęt składam głównie mając na uwadze kilka animacji które mi się trafiły i których z oczywistych względów nie będę liczył w maxwellu. Jednakże na horyzoncie pojawiło mi się jeszcze jedno opracowanie które jeśli się sprecyzuje spowoduje że prawdopodobnie zakupię drugi komputer, wspomagający w obliczeniach i właśnie się zastanawiam czy tej platformy nie składać na FX (pradopodobnie coś formatu mATX) żeby dużo miejsca nie zajęło (tam dominowały by statyczne ujęcia- można się maxwellem pobawić)

Napisano

ATI jest bardzo wydajne jesli chodzi o DC, jednak wciaz wiele programow nie chce dzialac 100% stabilnie ze wzgledu na brak odpowiednich sterownikow ze strony ATI/AMD. Trzeba zawsze sprawdzic jak dana karta radzi sobie pod danym programem.

Napisano

Właśnie z tym jest pewien problem. Wczoraj sprawdzałem dedykowane sterowniki do FirePro i pojawiły się następujące informacje: do rhino, archicad (ale wersja 15 a ja używam SE 2010) i maxwellrender są dedykowane sterowniki do karty FirePro 7900 - jest to ten sam sterownik wnioskując z jego oznaczenia, ale już do Cinemy sterownik dedykowany jest do karty typu FirePro 4900 czyli o kilka klas niżej. W związku z tym mam pewną zagwostkę.

Napisano

Iray niestety nie działa z kartami AMD bo jest tworzony przez Nvidie tylko na cudach.

Odnośnie phenoma: sprawdziłem do ilu sie podkręci i faktycznie bez podnoszenia napięcia max 3.55Ghz.

Napisano
Iray niestety nie działa z kartami AMD bo jest tworzony przez Nvidie tylko na cudach.

Odnośnie phenoma: sprawdziłem do ilu sie podkręci i faktycznie bez podnoszenia napięcia max 3.55Ghz.

Po podniesieniu napiecia tez wiele sie nie zyska, srednio 3,7Ghz stabilnie dla renderingu (gdzie rdzenie obciazone sa przez długi okres czasu).

Biorac pod uwagę iż I5 2500k mozna wykrecic na 4,5Ghz czesto bez podnoszenia napiecia, akternatywa taniego AMD 1045t nie jest juz tak rozowa, a wierz mi ze podczas renderingu gdzie sa procesy jednowatkowe, wydajnosc poszczegolnego threada ma duze znaczenie. Z drugiej strony, nowszy FX ktory swietnie sie kreci, mimo iz powinien wypasc lepiej w pojedynczym watku to i tak czesto zostaje w tyle za Phenomem x6. Wszystko zalezy od zastosowania.

Karty ATi sa naprawde wydajne w direct compute ale co z tego skoro wiele programow w ogole ich nie obsluguje.

Wszedzie gdzie czlowiek chce troche zaoszczedzic sa schody i wychodzi na to ze do renderingu faktycznie trzeba drogich zastosowan by nie musiec godzic sie w przyszlosci na roznego rodzaju kompromisy.

Napisano

wg mnie i tak phenom bardziej sie opłaca. Przecież rendering zawsze idzie na wyszstkich rdzeniach z wyjątkiem kilku poczatkowych procesów typu export sceny które trwają bardzo krótko w stosunku do reszty.

Napisano

AMD Phenom x6 1090t

W przypadku AMD zwiekszac napiecie nalezy juz przy 3,4Ghz bo inaczej proc moze nie wstac.

jesli chodzi o AMD to realne OC siega do granicy 3,7Ghz przy zapewnieniu dobrego chlodzenia i przy nienajgorszej plycie glownej. Do chlodzenia 4Ghz i wiecej potrzebne jest juz chlodzenie wodne i to nie byle jakie a cos naprawde sporego.

Nie wiem jakiej używałes płyty ale na moim 1090T wyglądą to zupełnie inaczej.

Bez żadnego podbijania napięcia idzie stabilnie na 3,7 GHz. Po najniższym możliwym podbiciu (bodajże +0,025V) jest stabilne 3,8GHz. Po nieco wiekszym podbiciu napięcia ale ciągle przy zachowaniu przyzwoitych temp. na średnim chłodzeniu (Silentium Fera) wyciąga się 4,0 GHz.

Pod uwage biore same procki bo ceny płyto becnie sa takie same, licze ze płyta pod AMD i Intela to koszt ok 350zł (ja za moje plyty tyle wlasnie dalem, za intela 345 a pod amd 355zl)

Tutaj akurat nie jestam aktualnie w temacie, ale z tego co pamietam to za 350 zł kupujesz płyte z bardzo dobrym układem zasilającym pod Phenoma. Żeby kupić odpowiednik pod Sandy Bridge trzeba bylo zapłacić około 600-700 zł. Oczywiście można się bawic w ekstremalne podkręcanie z 3 fazowym układem zasilania ale to zawsze spore ryzyko że puścimy płyte z dymem akurat przy ważnym zleceniu.

Phenom II 1090T był bardzo fajnym wyborem. Podkreślam BYŁ bo teraz nie dość że praktycznie nieosiągalny, to ceny za "ostatki" w okolicach 850 zł już nie są ciekawe. Następca czyli FX 8120 jednak wyraźnie ustepuje mu na polu wydajnosci w renderingu.

Napisano
Nie wiem jakiej używałes płyty ale na moim 1090T wyglądą to zupełnie inaczej.

Bez żadnego podbijania napięcia idzie stabilnie na 3,7 GHz. Po najniższym możliwym podbiciu (bodajże +0,025V) jest stabilne 3,8GHz. Po nieco wiekszym podbiciu napięcia ale ciągle przy zachowaniu przyzwoitych temp. na średnim chłodzeniu (Silentium Fera) wyciąga się 4,0 GHz.

bardz oduzo zalezy od samej plyty glownej i samego procka jaki sie trafi.

ja biore pod uwage stabilnosc tylko wtedy gdy jest on stabilny jak skala przy 100% obciazeniu nonstop. Da sie podciagnac go spokojnie do 4Ghz (nawet robilem 4,3ghz) ale do renderingu to juz sie nie nadawal przy takiej czestotliwosci.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1864396

Mimo ze spokojnie idzie przy takiej czestotliwosci i tak nie uwazam go za stabilnego przy renderingu.

Napisano

Zdecydowanie GTX570 bedzie wydajniejszy jesli chcesz np. renderowac w iray za pomoca GPU.

Jesli chodzi o wydajnosc w siatce to na ogol wszystkie quadro sprawuja sie lepiej (za sprawa lepszych sterownikow) ale pewnie roznic nie uswiadczysz zadnych.

Napisano

czesc koledzy

i stało sie kupuje zastawik, w zasadzie juz wszystko kupione poza kilkoma rzeczami:) chodzi mi chlodzenie i odpowiednia obudowe do tego.

zakupilem płyte ASRock P67 EXTREME4 GEN3 i planuje do tego chlodzenie na procesor Scythe Grand kama cross, jaka obudowe do tego chlodzenia polecacie? zeby wszystko sie zmiescilo i dobrze chlodzilo, prosilbym o wskazanie jakiejs konkretnej. zasilacz tez juz zakupiony konkretnie OCZ ModXStream Pro OCZ700MXSP 700W . i w sumie po fakcie sie troche zastanawialem czy wystarczy do oc?:) jak cos to sprzedam i kupie inny. dodam ze ten ocz ma stosunkowo krotkie kable.

Napisano

Zasilacz wystarczy.

Grand Kama jest duzy wiec szukaj obodowy z jak najwieksza przestrzenia - obowiazkowo z zasilaczem umieszczonym w dolnej czesci obudowy . ja mam moj w doscsporej obudowie i miesci sie tradycyjnie w gornej jego czesci i niestety wiatrak w nim zamiast pomagac tylko przeszkadza bo CPU niepotrzebnie dogrzewa i tak juz cieply zasilacz. W tych obudowach z zasilaczem w dolnej czesci na gornej czesci obudowy na ogol masz otwory wentylacyjne i miejsce na zamontowanie duzego wiatraka.

Napisano

mam już nowy sprzęt , jest swietny!:) dzieki za pomoc. procesor 2600k ma naprawde przyzwoita moc:) w porownaniu do starego core2duo at 3000mhz renderuje jakies 4 razy szybciej bez podkrecenia. no i wlasnie teraz podkrecalem. i wiecie co cos dziwnego mam. Udało mi sie podkrecic go do 4,7 ghz i przy tym taktowaniu temperatura w stresie w renderingu nie przekracza 61 stopni nigdy. tylko mnoznikiem regulowalem, napieciem wogole sie nie bawilem, jest dane na auto i z tego co widze to daje sobie tak 1,27v w stresie.

Caly problem polega na tym ze jak chciałęm podkrecic wyzej (wkoncu temperatura calkiem znosna - mam chlodzenie noctua nh-d14) to po prostu windows na starcie sie albo zawiesza tak ze nic nie dziala albo albo komunikat ze niewlasciwy sprzet i dalej tez sie zawiesza. czy to oznacza ze to kres mozliwosci mojego proca? czy moze cos nie ustawilem - po glowie mi chodzi napiecie na automacie. Pytanie moze banalne ale na starym procku krecilo sie dopoki temperatura nie przeginala i napiecie recznie podnosilo, a tu nie wiem, nie chce eksperymentowac.. bo te 61stopni to chyba niewiele :)

Napisano

Nie to nie kres mozliwosci, musisz ustawic kilka opcji w biosie. Wylaczyc turbo boost, wylaczyc szereg opcji odpowiedzialnych za zmiany napiecia i taktowania w locie, no i podkrecic troche vcore.

Zostaw na tym 4.7 na chwile obecna i kilka dni zrob jeszcze testy a poznie jzwiekszaj o jeden mnoznik i musisz zwiekszac juz napiecie.

Napisano

dzieki za odp. czyli ogolnie wszystko to co napisales to jest ten szereg opcji w biosie, czy moze cos jeszcze? popatrze poszukam, na chwile obecna te 4,7 mi wystarczy, jak pozbieram imformacje to sie odezwe, jak cos mam plyte asrock z68 extreme4 gen3

Napisano

W kazdej plycie jest troszke inaczej ale ogolnie to musisz wejsc w opcje ustawień cpu i tam gdzie podnosisz mnoznik takze znajdziesz te ustawienia o ktorych pisalem. Znajdziesz tez zapewne ustawienia od PLL, w asrockach chyba wszystkich jest mozliwosc ustawienia wzmocnienia lini PLL wiec warto to zaznaczyc przy OC.

Napisano (edytowane)

hey mam maly problem z tym kreceniem. zaczalem szukac tych opcji o ktorych pisze kitamo. przeszukalem troche wątkow na roaznych forach i ruszylem takie funkcje:

spread spectrum - wylaczylem

cpu load line calibration dalem na level 2

internal PLL overvoltage - wlaczylem

wylaczylem opcje oszczedzania energi jak CIE , C3, C6 jak pisalo w jednym poradniku

intel speedf step technology - wylaczylem

power saving mode - wylaczylem

napiecie cpu ustawilem na 1,35v

i jeszcze te napiecia zmienilem z auto na:

pch voltage 1,05v

cpu pll voltage 1,7v

vtt voltage 1,05v

i procek dalem na szybkosc 4700mhz

i lipa .. mianowicie taka:

raz ze owszem bez stresu procek pracuje na 4700mhz a jak tylko zaczyna sie stres to schodzi do 4100mhz - efekt taki ze winik gorszy w cinebenchu niz wczesniej..... dwa ze temperatury jak testowalem occt dochodzily do 67 stopni max a procek pracowal na 4100mhz wtedy...:/ (dla przypomnienia na 4500mhz wczesniej nie przekraczal 61stopni) czym o jest spowodowane? gdzie jest blad?

dodam ze teraz kompletna lipa. wrocilem do poprzednich ustawien i jak dalem ponownie 4500 to temperatury jak dojda do 60 stopni do od razu zbija do 3800mhz, wtf????

Edytowane przez superkb