viater Napisano 30 Maj 2012 Napisano 30 Maj 2012 Witam, chciałbym poprosić was o pomoc w dobraniu bebechów do laptopa, który chciałbym sobie sprawić w budżecie do 3500 zł. Jest firma co montuje lapki i można im zasugerować jakie podzespoły (oczywiście kompatybilne) powinen zawierać. Chodzi mi aby w tym budżecie wymyślić najmocniejszą maszynę o panoramicznym ekranie niekoniecznie wielkim bo mam monitor. Chciałbym mocną grafę i dużo ramu bo to ma być mój główny komputer. Soft jaki używam to: Photoshop, Illustrator, Zbrush, Lightwave, 3dMax, AfterFx, Premie, Chciałbym w przyszłości ruszyć Blendera. Chciałbym aby zarówno wydalał w OpenGL i renderingu. Wiem, że to z mojej strony fanaberia, ale może coś wymyślicie w tych pieniądzach . Oczywiście budżet można naciągnąć 200-300 zł w przypadku odjechanej grafy czy super dysku (nie wiem czy w laptopach robi się RAIDy). Proszę pomóżcie, bo w wakacje chcę coś zmontować.
bartolomeo Napisano 30 Maj 2012 Napisano 30 Maj 2012 jeśli dysko to warto zainwestować w SSD i drugi - zewnętrzny po USB 3.0 albo jakaś zew. macierz. ale podstawowy powinien być SSD. a cała reaszta w zasadzie mniej wazna. jeśli się da to ramu ile wlezie. Tego nigdy za mało. Ja jednak cenię sobie mobilność laptopa, więc nie chciałem inwestować w potwora, który waży kilka kilo. kupiłem http://www.x-kom.pl/p/79200-notebook-laptop-15,6-asus-x53sm-sx036-8-i7-2670qm-8gb-750-dvd-rw.html to. potrzebuję wymienić tylko dysk na SSD wlasnie. ale ogólnie to sprzęcik bardzo fajny. za 3500 pewnie złożysz coś lepszego i z dyskiem SSD bez problemu.
viater Napisano 30 Maj 2012 Autor Napisano 30 Maj 2012 (edytowane) Dzięki bartolomeo. Jestem skłonny dorzucić kilka stów, żebym mógł używać go jako tabletu, ale w sensownej jakości np: wacomowej. Choć gdzieś już czytałem że jeszcze nie ma sensownych rozwiązań tego typu. A jak waszym zdaniem jest lepiej? kupić złożony jak bartolomeo? Czy może składać? Jest ryzyko, że tak karta, z tą pamięcią, dla tego softu.... wykrzacza, zawiesza i wogle sterowniki nie działają. Edytowane 30 Maj 2012 przez viater
viater Napisano 31 Maj 2012 Autor Napisano 31 Maj 2012 (edytowane) Zastanawiam się jeszcze jak jest z dopakowywaniem RaMu?.... Bo kiedyś dołożyłem do PCta dodatkowy RAM i okazało się że to nic nie dało, bo czymś tam się różnił od pozostałych i działał, ale nic nie przyspieszał. Co do grafiki to interesuje mnie: jaki będzie rozsądny wybór? ATI czy Nvidia. Ponoć karty Tesla z technologią CUDA lub Quadro, czy FireGL. A może taką do gier? Doradźcie coś proszę. Edytowane 31 Maj 2012 przez viater
kitamo Napisano 31 Maj 2012 Napisano 31 Maj 2012 Jesli mowisz o laptopie to nie nastawiaj sie na prace z GPU bo wersje mobilne kart graficznych nie sa zbyt wydajne w tej dziedzinie. Zapomnij o tesla i quadro bo tego w laptopie nie ma i nie bedzie. Pamiec ma tylko wtedy znaczenie jesli jet system 64bit i oprogramowanie 64 bit bo w przeciwnym wypadku niewiele zyskasz dokladajac ramu.
viater Napisano 31 Maj 2012 Autor Napisano 31 Maj 2012 W takim razie co proponujesz jako silną kartę mobilną?
kitamo Napisano 2 Czerwiec 2012 Napisano 2 Czerwiec 2012 Nie bardzo rozumiem, jak silna karte mobilna ?? Nie ma czegos takiego jak silna karta mobilna. Laptop nie nadaje sie do renderingu. Obecnie ze wszystkich laptopow jakie sa produkowane zaden nie nadaje sie do renderowania ze wzgledu na dlugotrwale obciazanie CPU a to przeklada sie na przegrzewanie sie sprzetu. Nie bez powodu do latpopa rekomendowane sa podkladki chlodzace. Nie spotkalem jeszcze laptopa ktory by sprostal renderowaniu, szczegolnie w polaczeniu z silnym GPU. Zastanawiam sie wiec po co brac sie za laptopa skoro zamierzasz podpiac go do monitora i uzywac programow ktore wyzej podales ? ja mam porzadna renderfarme i czasem na netbooku z 2x 1ghz procesorem rzezbie sobie w zbrushu, ale sam rendering wysylam do farmy i nie wyobrazam sobie by renderowac to na zadnym komputerze mobilnym. Nawet wez pod uwage ze procesory I7 mobilne w porownaniu do normalnych I7 sa o wiele wolniejsze a placisz prawie jak za pelnego I7. To samo tyczy sie kart graficznych - mobilny uklad za 500zł, zjada na sniadanie normalna karta za 250zł.
Piotr7979 Napisano 2 Czerwiec 2012 Napisano 2 Czerwiec 2012 Cóż jeśli chodzi o rendering na laptopie to można się nim posiłkować CZASAMI. Ja miałem sytuację taką że musiałem pewien materiał na nim przliczać. Przeżył. Ale mocno się o niego obawiałem (hp envy- aluminowa obydowa mocno się nagrzewa ale tak to właśnie działa). Oczywiście pod lapkiem chodziła podkładka na dużych obrotach i dla uspokojenia sumienia dałem jeszcze nadmuch z klimayzacji ukierunkowany na komputer (serio) mimo że to był luty. Poza tym, szczerze, nie jestem przekonany czy laptop składany na zamówienie to jest dobre rozwiązanie, jak dla mnie to trochę ryzykowne. Ale przyznaję że nie miałem styczności z firmami świadczącymi takie usługi.
viater Napisano 2 Czerwiec 2012 Autor Napisano 2 Czerwiec 2012 Dzięki panowie za odpowiedzi. Dobra postaram się doprecyzować oczekiwania. Nie mam czasu rozwijać mojego hobby graficznego spędzając go przy desktopie w moim pokoju. Ale jeśli będę mógł go ze sobą nosić to jest szansa na przy-dłubanie tu i ówdzie. Po za tym mam fajny telewizor, który wisi na ścianie i jest duuży. Obraz na nim z komputera przez hdmi jest świetny. Chętnie czasem coś pobazgram w PS czy ZB przenosząc tam lapka. Chciałbym mieć swobodę projektowania, modelowania, animowania. Żeby nic nie kaszlało i się nie krzaczyło. O jakich parametrach najmocniejszy sprzęt można mieć w tej sumie pieniędzy. Nie wiem czy można tu podawać nazwę firmy. Jeśli tak to chętnie to zrobię. Rok temu złożyli laptop znajomemu. Był zadowolony. Znalazłem takie zestawienie kart graficzych: http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-graficzne-rozpiska-osiagow.1174.0.html PS: Mam starszego PC. Pomyślę jak go przerobić na farmę.
Mozo Napisano 2 Czerwiec 2012 Napisano 2 Czerwiec 2012 Ja mam dell'a vostro 3550 i puszczam na nim rendery na noc. Jedyny zabieg jaki stosuję to stawiam go na podwyższeniu (na 4 rogach) żeby oddychał od spodu. Od strony temperatury problemu nie ma.
kitamo Napisano 3 Czerwiec 2012 Napisano 3 Czerwiec 2012 (edytowane) Nie porownuj mobilnego I3 bez dodatkowej karty graficznej do tego co Viater chce w swoim laptopie. Ten I3 ze wzgledu na swoja wydajnosc to nawet nie ma sie jak grzac. Ten Twoj laptop to ile ma w cinebenchu ? 1.2 ptk ? Edytowane 3 Czerwiec 2012 przez kitamo
Rekomendowane odpowiedzi