Gość przemoX Napisano 30 Maj 2012 Share Napisano 30 Maj 2012 Witam wszystkich na forum! Jestem studentem architektury, od kilku tygodni bawie się 3ds maxem oraz v-ray'em, napotkała mnie pewna trudność, liczę na pomoc ze strony forumowiczów. Otóż wymodelowałem sobie swój projekt domu, w przeciągu kilku dni mam oddanie, i nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą. Chciałbym, aby w oknach - na które ustawiłem materiał lustra (materiały nakładam w v-ray'u edytorem slate), odbijało się niebo (mam niewykończone wnętrze). Nie wiem jednak jak to zrobić, ustawiłem tylko bitmapę nieba w environment w 3ds maxie. Mam jeszcze pytanie odnośnie samego nieba: v-ray posiada jakiś generator nieba, gdzie można by było sobie ustalać gęstość i ilość/rodzaj chumr etc.? Dołączam pseudo render - proszę się nie śmiać, model jeszcze roboczy, a i sam jestem poczatkujący ;) Pozdro! Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nameless02 Napisano 30 Maj 2012 Share Napisano 30 Maj 2012 Na okna nie dawaj refraction, to nie będą przpuszczać światła, tylko reflection, wtedy będą odbicia. W ustawieniach v-ray masz mapę do odbić, w zakładce environment. V-ray, ani 3ds max nie mają generatora chmur, takie rzeczy można zrobić np. w Vue lub jakimś pluginem do 3ds max`a, np. Dreamscape. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi