Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam. Próbuje wyciąć dziurę w "kolumnie" pod głośnik i mam problem z chamferem ponieważ po jego zastosowaniu pojawiają się takie oto błędy.

W necie wyczytałem, że to wina metody którą stosuje czyli boolean. W jaki inny sposób można to zrobić ? Próbowałem metodą circle przed kolumną, compound i shape marge ale to tworzy mi dziesiątki niechcianych vertexów.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli chcesz mieć czystą siatkę to IMO zapomnij o Booleanie, a przestaw się na pracę z pętlami, funkcją Connect i podglądem Turbosmooth czy Meshsmooth na samej górze stosu modyfikatorów. Najprostsze co mi przychodzi do głowy, na pewno da się szybciej:

Zaznacz w widoku od frontu krawędzie poziome za pomocą funkcji Connect i puść 1 linię (pętlę). Później pionowe, łącznie z tą utworzoną i to samo. Powstanie wierzchołek na środku, przesuń go sobie razem pętlą poziomą w miejsce, gdzie ma być środek otworu. Teraz zastosuj Chamfer na wierzchołku, powstanie czworobok. Przejdź do pracy na ściankach, zaznacz ten czworobok i zrób Extrude do środka. Wrzuć na górę modyfikator Turbosmooth i zobacz jak się to układa. Pewnie wyjdzie Ci taki blob z dziurą w środku ;) Dlatego za pomocą Connect dołóż pętlę przy krawędzi zrobionego otworu i to samo przy krawędziach samej kolumny, żeby uzyskać ostre kanty lub zaokrąglenia. Piszę z czysto z głowy i z pracy, w razie czego niech eksperci z maksem pod ręką mnie poprawią :)

Napisano

Ostatecznie możesz w sześcian ręcznie walec wkomponować :)

Może to dłużej potrwa ale nie trzeba będzie tyle turbosmooth nakładać :)

Napisano
  • Autor

Super. Dzięki za wszystkie porady. Właśnie chciałem to uzyskać kompletnie bez TS bo na tylnej ścianie też mam dziury z czego jedną kwadratową której nie umiałem zrobić używając TS więc ostatecznie ręcznie zrobiłem koło z 64 line używając Spherify.

Jeszcze raz dzięki za wielce przydatną pomoc.

fajnie.png

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.