BobMostowiec Posted June 27, 2012 Share Posted June 27, 2012 Witam wszystkich! Na wstępie powiem, że jestem początkującym użytkownikiem 3ds. Pracuję w głównie w Mental Rayu i chyba przy każdym moim renderze borykam się z jednym problemem. Powiem na przykładzie ostatniej mojej pracy. Robię wizualizację wiaduktu, pod którym jest zielona trawa. Jak wykonuję render spodu obiektu to widać zielone przebarwienia od trawy, w widoku z boku podobnie. Dla mnie to jest problem bardzo częsty i prosiłbym o szybką odpowiedź co muszę zrobić aby tego się pozbyć. Co zmienić w materiałach bądź ustawieniach renderera? Z góry dziękuję za odpowiedź.... A jeżeli masz szukać w szukajce to co wpisywać bo na prawdę dużo się namęczyłem w poszukiwaniu problemu... W załączniku przesyłam przykładowy jpg z problemem, w którym zielona trawa jest z boku Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirach Posted June 27, 2012 Share Posted June 27, 2012 szukasz hasla "color bleeding". Tu masz konkretnie do mental raya: http://www.mrmaterials.com/jeffs-blog/69-managing-color-bleed-when-using-final-gather.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts