Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zagwozdkę. Mam w planach zaopatrzenie się w "małą" render farme tyle że chciałbym by była estetyczna i funkcjonalna. Mianowicie chcę złożyć szafke z render nodami, około 5 na początek.

coś w stylu tego przedstawionego na obrazku:

Rack2.jpg

Konfiguracja to najpewniej i7, i 24-64 GB ramu im wiecej tym lepiej, tyle że nie wiem jaka obudowa by była najlepsza i jakie płyty głowne, pytałem się juz w paru miejscach i zadnek konkretnej odpowiedzi nie dostałem.

Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi powiedziec jaka obudowa i jaka do niej płyta głowna była by najlepsza by można wszystko było upakować i by było wydajne?

Pozdrawiam

Edytowane przez grzegerz

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam nadzieję, że nie zamierzasz siedzieć obok tej szafy.

To są obudowy 4U - najcichsze ze względu na duże wiatraki - mieszczą się duże.

Ale jak zastosujesz serwery 1U lub 2U licz się z około 10-12 wysokoobrotowych turbin do przewietrzania oraz podobnego typu na procesorach bardzo ale to bardzo głośnymi - na każdy serwer. 4 serwery x 12 turbin = 48 wyjców - do tego po 2 do 4 na każdy zasilacz. Zasilacze przy przegrzaniu dodatkowo uruchamiają swoje 2 do 4 turbinek :)

Z obudów 4U to w zasadzie masz codegen +/- ponad 3 stówki i możliwość stosowania standardowego chłodzenia (sam mam 4 sztuki) ze względu na kieszenie 5,25

Szafa ZPAS i masz solidną i stabilną szafę ze szklanymi drzwiami. Możesz też u nich kupić organizery, półki itp

Cały osprzęt typu rack jest generalnie bardzo drogi.

Przy zakupie KVM zwróć uwagę na kable by nie trzeba było stosować jeszcze przejściówek. Klawiatura i mysz PS więc sprawdź dostępność złączy na płycie.

Przy powiedzmy 4-6 maszyn w szafie zgrzejesz ją szybko i wszystko zacznie się zatrzymywać. Chyba, że masz chłodzenie lub zrezygnujesz z np bocznych ścian. Same wiatraczki na suficie nie pomogą. Potrzeba jest klima by pracować z zamkniętymi szafami.

Napisano

To prawda , miałem okazje montować taką szafę , co prawda jako serwer sieciowy ale zawsze. Im mniejsza obudowa tym większy hałas. Nawet tak dobre jednostki jak BOxX wyją niesamowicie. Wiec jak dbasz o ciszę w pomieszczeniu to polecam większe obudowy. Ja bym stawiał płyty Tyan ale to drogi sport, pózniej z tego co słyszałem ( mogę sie mylić! to dobrze wypadają assusy - tak wiem komercyjne ale kolega z serwisu mówił ze nie wracają do niego assusy i maja sporo możliwości przy rozsądnej cenie więc to jakiś znak ( a składał pare maszyn do grafiki 3d w przeciągu ostatniego roku ) ) krótko mówiąc im bardziej upakujesz tym drożej i głośniej wyjdzie. Miniaturyzacja kosztuje :) - nie zawsze to idzie w parze z rozsądkiem i rachunkiem ekonomicznym.

Aaa i do tak dużych szaf można zakupić klimatyzację :) a przynajmniej można od tylu zamontować rurę i dołączyć ja do wylotu komina wentylacyjnego i nieco ochlodzic całość nam ten numer sie udał ) trzeba do tego filtry itp ale zawsze ....