Napisano 12 Lipiec 201212 l Valve Software narzędzie o nazwie Source Filmmaker (pisaliśmy o nim całkiem niedawno) jako otwartą wersję testową. Program możecie pobrać za darmo z platformy Steam. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2476
Napisano 16 Lipiec 201212 l Autor mi działa bez problemu. No właśnie. Ale coś więcej? :) Jak to oceniasz.
Napisano 17 Lipiec 201212 l Trzeba pamiętać, że to ciągle beta, ale z dotychczasowych moich "zabaw" mam bardzo dobre odczucia. Szybko załapałem jak robi się podstawowe rzeczy. Bardzo ciekawe i intuicyjne podejście do tworzenia animacji - W oknie programu wybieramy mapę na której chcemy nakręcić film, ustawiamy kamery ,przyciskając jeden klawisz otwiera nam się okno z "okrojoną" wersją gry Team Fortress 2 gdzie jako postać z gry możemy normalnie chodzić po planszy, strzelać itd. więc udajemy się tą postacią w okolice kamery (można też włączyć opcję aby postać respawnowała się przy kamerze), później w oknie programu naciskamy "record" i ponownie otwiera nam się okienko z gierką, słychać trzy beepnięcia po których zaczyna się nagrywanie. Z takim ujęciem możemy zrobić co nam się żywnie podoba, można zupełnie zmienić ruchy nagranej już postaci, można dołożyć dialogi, dokładać kolejne postaci (wtedy w oknie gry widzimy wcześniej nagrywaną postać). Wrażenia bardzo pozytywne, ale zaznaczam, że pisze to osoba nie znająca programów do animacji 3D ;)
Napisano 17 Lipiec 201212 l Autor Niech ktoś wrzuci jakiś swój test na YT. Dużo się o nim mówiło, a jak już pojawiła się publiczna beta to cicho.