farelek Napisano 23 Sierpień 2012 Napisano 23 Sierpień 2012 Witam Wie ktoś z Was jak zmapować skomplikowany obiekt tak żeby na każdej ściance znalazła się ta sama tekstura w tej samej skali. Jedną opcją jest zrobienie unwrapa i przesuwanie ręcznie każdego faca jeden na drugi a na końcu rozciągnięcie wszystkiego na całą teksturę. Tylko, że problem pojawia się wtedy gdy w obiekcie mam kilkaset poligonów i przydałoby się to zrobić automatycznie. Czy jest w 3ds max jakaś opcja lub skrypt który by to zrobił? Dokładność nie jest tu istotna, chodzi tylko o to żeby przez środek ścianki nie przechodziło łączenie tekstury.
mirach Napisano 23 Sierpień 2012 Napisano 23 Sierpień 2012 Chodzi ci poprpostu o UVMap i opcje Face ?
farelek Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Napisano 23 Sierpień 2012 (edytowane) Taki Face w UVW Map tylko żeby na każdej ściance tekstura miała tą samą skalę i proporcje. i żeby tekstura się nie obracała... edit: chyba znalazłem rozwiązanie unwrap -> edit -> mapping -> unfold mapping -> walk to farthest face -> OK Efekt jest przybliżony do tego o co mi chodziło. Edytowane 23 Sierpień 2012 przez farelek
Rekomendowane odpowiedzi