Napisano 27 Sierpień 201212 l Witam. Na wstępie przepraszam że to Lexus ale strasznie zainspirowały mnie renderki visiona3d i Bergera jak i jedno zdjęcie z sieci i zapragnąłem mieć swojego :) Model auta od Evermotion, naprawdę minimalnie go podciągnąłem w niektórych miejscach. Wszystkie textury oświetlenie i inne modele moje. Chciałem pokazać to wszystko z innej strony niż zawsze, czyli od zaplecza, starałem się uzyskać fotorealizm dlatego renderki nie są mocno podkoloryzowane. Soft 3ds max, vray, photoshop, główny render ma rozdzielczość 8000x4500pix. Z góry dziękuję za komentarze i opinie :)
Napisano 27 Sierpień 201212 l jak mam byc szczery a nie slodzic, to daleko temu do fotorealnosci, to juz hdrkowe studia wygladaja lepiej....
Napisano 28 Sierpień 201212 l Autor Mógłbyś napisać czemu nie czuć fotorealizmu? Co do oswietlenia hdr masz racje, jest dużo większa kontrola itd. Ale tu nie chodziło mi o idealne refleksy to jest jedno zdjecie z poza głównego kadru, przedstawiające studio. W prawdziwych sesjach z tego co widziałem robią kilka zdjęć i je łączą żeby własnie refleksy wszedzie były dobre. Chyba że nie o to Ci chodzilło :P
Napisano 28 Sierpień 201212 l wiec tak, shader lakieru nie przypomina lakieru, nastepnie sprobuj rozswietlic bardziej enviro, zeby nie bylo tak bardzo czarne, po trzecie warstwy i postpro :) potem aberracja, dof i grain i bedziesz mial photoreal :] IMHO Edytowane 28 Sierpień 201212 l przez plasti
Napisano 28 Sierpień 201212 l Sorki że troche tak napisałem jakbym się czepiał na siłe, ale myślę że lepiej już napisać krytykę niż nic nie napisać, a że widzę że od wczoraj mało komentarzy się posypało, to postaram się wspomóc. zgodzę się z plastim. moim zdaniem musi być najpierw ten fotoreal (jak go uzyskac to juz nie powiem, bo sam jestem amatorem) a dopiero później można się bawić w eksperymenty że renderek niby z zaplecza i takie tam bajery. :) nie szedłbym tym kierunkiem jak to jest ukazane na 4 ostatnich renderach. Za bardzo tutaj czuć własnie Bergera i visiona. O ile (moim zdaniem) im to wychodzi prześwietnie, o tyle naśladowanie ich może wywołać odwrotny efekt. Bez owijania w bawełne dziwnie to po prostu wyglada, te kadry jakieś takie jakby przypadkowe. Na drugim rendzie lampa i ucięty przód, nie wiem na czym skupić wzrok, kompozycja jakby przypadkowa. Na trzecim lampa okej, nie mam zdania. Na czwartym w mocnym punkcie jest lusterko ale też nie za bardzo kumam o co chodzi. Ostatnie już jest okej, powiedzmy, bo ja tam bym dał bardziej przybliżenie na reflektor (na przykladzie Bergera i visiona z reflektorów można wyciągnąć prawdziwe cuda). A dodatkowo (sorki ze tak na dobitkę) bardzo psują efekt te przypadkowe odbicia, w szczególności w okolicy przedniego nadkola. Ogólnie refleksy moim zdaniem powinny podkreślać kształt auta, a nawet sprawiać żeby wygladał lepiej niż w rzeczywistości. Tutaj niestety jakby na odwrót. Mam wrażenie jakby dopiero co samochód wjechał do studia i wszystko było jeszcze nie ulożone, jakby taka 'fotka próbna'. :P Pozdrawiam! mam nadzieję że troche pomogłem, bo wiem że to jest wkurzające jak nikt nie komentuje.
Napisano 28 Sierpień 201212 l Autor @plasti dzięki o takie konkrety mi chodziło, postaram się dopracować lakier i w szopie pobawić się tym co napisales. Jesli cos wyjdzie to dodam tu albo juz w nastepnej pracy. Ale o grainie wogole nie pomyslalem :) @Stachu nie no pewnie o to chodzi zeby krytykować i wytykać bledy aby byly jakies sensowne :P Co do 2,3,4 renderu masz racje troche nie przemyslane ale to sa poprostu zblizenia na detal z 1 renderu a nie osobne renderki. Nie chcialem wzucac tu rozdzialki 8tys pixeli :) Co do refleksow i podkreslania bryly nimi calkowicie sie zgadam, i wsumie slusznie zauwazyles ze wyglada jak by tam dopiero wjechal. Nie ma tu ustwionego konkretnego ujecia ani idelanych refleksow ktore uzyskuje sie poprzez kilka renderow/zdjec czy nienaturalne ustawienia studia. Moze dodam jakies detale ktore bardziej podkresla ze to sa przygotowania do sesji. Dzieki za komentarze jak znajde czas to cos pokombinuje :)