Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Udało mi się wyrwać dofinansowanie z PUP na moja skromną działalność graficzną (głównie Photoshop/Illustrator/Web development. Od czasu do czasu (jeżeli wpadnie zlecenie) After Effects.

Zestaw jaki do tej pory skomponowałem to:

- Intel Core i7 3770K 3,50 GHz - docelowo będzie on podkręcony do 4,5 GHz

- Thermalright Silver Arrow

- Asus P8Z77-V PRO

- GeForce GTX 560Ti 1GB

- Kingstone HyperX DDR3 1600MHz CL9 4x 4Gb

- SSD OCZ Vertex4 128GB

- 2x WD Green 1TB w raid0

- DVD Lite-On

- Chieftec CH-09B

- OCZ ZS 750W 80+ bronze

Jak waszym fachowym okiem wygląda taki składak? Zastanawiam się nad zasilaczem, czy będzie optymalny do tego zestawu?

Edit:

Z postów niżej wyczytałem, że warto zastanowić się nad płytą z socketem 2011, czy Asus P9X79 Pro Zadziałałby z moim zestawem?

Edytowane przez vjmagik

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Z postów niżej wyczytałem, że warto zastanowić się nad płytą z socketem 2011, czy Asus P9X79 Pro Zadziałałby z moim zestawem?[/font]

Nie zadziała bo 3770k to LGA 1155 a płyta asusa to 2011. Jeśli byś się kierował w stronę 2011 to w podobnej cenie(stówę tańszy) jest procek 3820, który do 4,6Ghz daje radę bez problemu. Zasilacz za to bym wybierał 80+ gold. Inwestycja na dłuższy okres.

Napisano
  • Autor

Dzięki ApaczoS, poczytałem jeszcze kilka wątków na forum i zmodyfikowałem swój zestaw. Budżet przekroczył zakładane 5 500zł, ale jako iż ma to być zestaw na 2-3lata zdecydowałem się trochę dołożyć.

Procesor: Intel Core i7 3930K

Płyta głóna: MSI X79A-GD65 (8D)

Grafika: ASUS nVidia GTX560 1GB DCUII

SSD: OCZ Vertex 4 SSD 128 GB

RAM: Corsair DDR3 4x 4GB 1600MHz CL9 Vengeance

HDD: WD Black 1TB WD1002FAEX 64MB cache SATA III

Napęd: LiteON iHAS124-19 B

Obudowa: Chieftec CH-09

Zasilacz: Thermaltake Toughpower ST 750W 80+ Gold

Chłodzenie: Noctua NH-D14 SE2011

Czy waszym zdaniem ten zestaw będzie dobrze pracował, czy nad którąś rzeczy należałoby się jeszcze zastanowić?

Napisano

Radziłbym przemyśleć jeszcze raz płytę główną ponieważ ta ma 4 banki pamięci a płyty z x79 obsługują do 8.

Napisano

Nie ma problemu ale do tego proca asusa P9X79 nawet należałoby dać:)(lub inną jak pisze Piotr).

Zwróć uwagę na chłodzenie. Noctua Ci nie wejdzie z z tymi corsairami. Albo zmień ramy na niskie radiatory(corsair ma takie), albo zmień cooler. Ja z miarką odbierałem płytę i chłodzenie:) Jeśli obstawisz(docelowo) wszystkie banki pamięci na płycie P9X79, to miejsca na cooler zostaje bardzo mało. Ja wybrałem Zalmana CNPS11x Performa. Wchodzi na styk z tymi ramami, a z samego coolera jestem bardzo zadowolony przy procku 3820, temperatura nie przekracza 65 stopni. Nie wiem jak się sprawdzi przy 3930k.

Tu masz listę coolerów pod LGA 2011:

https://www.cooling.pl/socket-lga-2011,kategoria,103_78_252.html?page=1

Edit:

Tak wygląda zainstalowany cooler. Inna płyta ale wyobraż sobie, że po lewej masz cztery banki pamięci:

http://chlodzenie.net/reviews/zalman-cnps9900-max-i-cnps11x-performa-test-coolerow-cpu/3/

Edytowane przez ApaczoS

Napisano
  • Autor

Z informacji (oraz fotografii) dostępnych w internecie jasno wynika, że MSI X79A-GD65 (8D) ma dokładnie 8 banków pamięci :) W zestaweniu z asusem P9X79 wypada porównywalnie. Pozostaje tylko kwestia czy wydane 150zł mniej na MSI będzie oszczędnością czy przekleństwem. Na początek wykorzystam tylko 4 banki pamięci (w przyszłości dodam kolejne 4). Do mieszczenia się kości ram pod chłodzeniem, to zgadza się - myślałem o low profile, tak by zmieściła się Noctua:) Ale...czy ram nie będzie miał kłopotów z chlodzeniem?

Napisano
Z informacji (oraz fotografii) dostępnych w internecie jasno wynika, że MSI X79A-GD65 (8D) ma dokładnie 8 banków pamięci :)

Racja, nie spojrzałem:) Co do ramów to Ci nie powiem. Tu muszą się wypowiedzieć właściciele Noctuy.