Napisano 20 Listopad 201212 l Z reacji, że jestem tu nowy witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Przechodząc do sedna sprawy - musze wymodelować takie oto "cuś": [ATTACH=CONFIG]88203[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]88204[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]88205[/ATTACH] Jestem dosyć początkujący uzytkownikiem maxa, narysowałem spiralę, potem za pomoca LOFT stworzyłem taką spiralkę, ale problem stanowi zgrabne wygięcie tej "wstęgi" podczepionej pod sufit. Proszę o porady jak to najlepiej zrobić, ewentualnie o jakiś tutorial na którym będzie coś podobnego pokazanego (na razie sam czegoś takiego nie znalazłem) Z góry dzięki - liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam M.
Napisano 20 Listopad 201212 l spirala, ale martw się przy spirali tylko tą częścią leżącą na ziemi, potem extrude na wysokość jaką chcesz, około 60cm z tego co widzę, masz siedzisko, teraz aby zrobić tą wstęge do góry skonwertuj całość do editable poly , zaznaczasz edge, z shiftem przesuwasz i tak sobie utworzysz twoją wstęgę. Na to turbosmooth, i na to shell z wartością np 0,5 cm.
Napisano 20 Listopad 201212 l Dzięki:) Zrobiłem na szybko, taką prowizorkę i widzę że da radę tym sposobem to wymodelować. Czy teraz jak dodałem turbosmootha mógłbym w jakiś sposób poszczególne punkty kontrolować? Bo nie mogę w żaden sposób ich zaznaczyć a chciałbym móc dokładniej sie pobawić w wyginanie tej wstęgi.. Czy radzisz przy "wyciąganiu krawędzi" starać się już jak najdokładniej modelować? Pozdrawiam M.