No]2 Napisano 10 Styczeń 2013 Napisano 10 Styczeń 2013 Witam, mam pewien problem. Sytuacja wygląda tak, że mój system stoi na dysku SSD natomiast "reszta" danych jest przechowywana na 2 dyskach spiętych w RAID. Po instalacji już 'kilku' programów zauważyłem, że gdy wykonuje tylko czynności systemowe (czyli pracuje na SSD) to RAID tak jakby przechodzi w stan czuwania, ponieważ gdy uruchamiam jakąś aplikację z RAID to system na chwilę stoi (dokładnie to program), słychać jak dysk się 'rozpędza' (1 a potem 2) i dopiero aplikacja się uruchamia. Pytanie brzmi, czy nie da się czegoś z tym zrobić ? Czy to już kwestia wymiany tych dysków, które nowe już nie są. Sprawa jest o tyle dziwna, że nie miałem z nimi problemów gdy system stał na samym RAID (nie było ssd) i reszta plików też. Z góry dzięki za pomoc.
jaceks Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 System zarządzania energia czy jak się to nazywa w Win7 - dyski niesystemowe są tylko na czuwaniu po jakimś czasie ich nieużywania. Mam tak samo ze zwykłymi dyskami. Główny na którym stoi system jest ciągle w ruchu, następny na którym są pliki "zasypia" po jakimś czasie braku eksploatacji. To się chyba da wyłączyć ale w sumie to dobry patent bo tylko jeden mi non stop buczy a nie wszystkie.
No]2 Napisano 11 Styczeń 2013 Autor Napisano 11 Styczeń 2013 Dobry patent ale nie koniecznie w pracy, nie po to mam RAIDA i SSD zeby mi sie programy uruchamiały z 2 kopyta :)
kitamo Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 Prosta pilka - RAID musi byc zawsze czynny i pod zasilaniem, nie moze przechodzic w stan spoczynku czyli musisz wylaczyc oszczedzanie energii. Cos za cos.
Rekomendowane odpowiedzi