Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam do was pewne pytanko, stoję na rozdrożu życiowym (II Liceum). Czas wybrać studia, po naprawdę długim czasie myślenia stwierdziłem, że wolę polec w pogoni za marzeniami i pracować w miejscu którego nie lubię, niż od razu się na nie skazać ^^

Przechodząc do sedna, czasami na forum widzę, że ludzie zakładają WiP'y w których tworzą gry/animacje/modele na zaliczenie/ocenę.

Chciałbym się dowiedzieć, na jakich studiach mogę się uczyć grafiki3d/2d lub produkcji gier wideo (udk, cryengine bądź też "z palca" :P) i tym podobnych rzeczy ?

Na uczelniach i politechnikach są jedynie kierunki z dosyć enigmatycznym opisem pokroju "Informatyka", bądź "Technologie Informatyczne".

Znajomy mówił mi, że to opiera się na tym, że idziesz na studia informatyczne a później z każdym rokiem wybierasz specjalizację. Coś w stylu (co rok zmiana) Informatyka>Grafika>Grafika 3D>Animacja>Rigowanie i koniec.

Czy to prawda ? Jeśli tak to czy taki system jest na każdej uczelni ? Czy może jednak muszę szukać studiów gdzie jest kierunek gdzie jest twardo napisane Grafika 3D ?

Wiem, że mój problem jest raczej powszechny ale chciałbym was prosić o pomoc ponieważ chciałbym mieć pewność, szczególnie, że każde źródło do jakiego sięgam mówi co innego. Poza tym chciałbym poznać opinię doświadczonych ludzi na ten temat, a więc waszą ;)

I mam jeszcze 2 pytania poboczne:

1. Jak na takich studiach związanych z grafiką/grami wygląda sprawa innych przedmiotów ? Występuję takie jak matematyka i fizyka, czy może już tylko te potrzebne nam ? I jeśli występują one, to jak wygląda ich trudność ? Powiedźmy, że dobrze idzie mi z wszystkich ważnych przedmiotów a tymczasem nie radzę sobie z matematyką, kolokwialnie mówiąc, mogę przez matę uwalić w takiej sytuacji cały rok mimo, że moim głównym celem i jedynym zainteresowaniem jest grafika ?

2. Rozważałem też czy by na przykład nie olać studiów na rzecz naprawdę paru porządnych kursów międzynarodowych, jednak na to mam raczej za małe jądra :P Ale ciekaw jestem czy ktoś tego próbował.

Będę bardzo wdzięczny nawet jeśli ktoś częściowo odpowie na któreś z moich pytań. Z góry dzięki i Pozdrawiam :)

• Wyświetleń 944
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi