Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

coś nie mogę się porozumieć z chłopakami na forum Skechupa...

chciałbym, żeby 1 metr w Blenderze odpowiadał 1 metrowi w Skechupie.

Robię box w Blenderze o wymiarach 1 metra, importuję do Skechupa, obok stawiam nowy box (1 metr) i obydwa są identyczne. Da się tak?

Chodzi o ze skalowanie siatki (grid) w Skechupie, a nie skalowanie boxa.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie wiem czy o to ci chodzi ale możesz użyć miarki do przeskalowania sceny. zaznaczasz znaną odległość i wpisujesz wartość i enter.

Napisano

no właśnie nie o to :/

Teraz jak wgrywam kwadrat z Blendera (w Blenderze ma 1m) to w Skechupie po zmierzeniu ma 5m.

Chciałbym tak ze skalować siatke, żeby te 5m zamieniło się w 1m, a kwadrat się nie zmniejszył.

Twoim sposobem, kwadrat zmniejszy się pięciokrotnie i chociaż w Skechupie będzie miał 1m to exportując go do Blendera, będę miał 5-cio krotnie mniejszy kwadrat. Chodzi o to, że importując kwadrat 1m z Blendera, chciałbym, żeby po jego zmierzeniu było 1m, a nie 5m... no coś z tą siatką, żeby zrobić, a nie z obiektem :/

Napisano

coś gdzieś musiało ci się skaszanić z jednostkami chociaż z 2 strony dziwne że obiekty zwiększają ci się 5 razy a nie 10 czy 100

Przetestowałem u siebie i import obiektów ze sketchupa w formacie .obj i .3ds do blendera 2.58 przebiega bezproblemowo. w drugą stronę tak samo. wszystkie wymiary się zgadzają.

Napisano

wiem, że się ładnie importują i exportują, ale wymiary się nie zgadzają, bo w Blenderze mam 1 metr, a w Skechupie 5 metrów.

W Blenderze nie mogę ruszyć tego wymiaru, bo mam to powiązane z Unity itd. dlatego chciałem to zmienić w Sketchupie, ale widzę, że się raczej nie da.

Napisano