stobolewski Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Witam was drodzy użytkownicy forum maxa. Chciałbym prosić o drobną pomoc z kodem java dla androida. Specjalistom nie jestem więc mam z tym problemy. Przejdźmy do rzeczy... Chodzi mi o sposób zamknięcia aktywności, która zawiera tylko i wyłącznie element webView (wczytuję tu lokalną stronę WWW). Nie wiem dlaczego, ale w żaden sposób nie mogę tej aktywności zabić. nie pomaga funkcja: finish(); webView.destroy(); Próbowałem już wielu rzeczy i nic, zawsze dostaje po oczach błędem :/ 02-28 12:07:42.841: E/AndroidRuntime(1307): FATAL EXCEPTION: main 02-28 12:07:42.841: E/AndroidRuntime(1307): java.lang.RuntimeException: Unable to start activity ComponentInfo{com.stobolewski.activitynam/com.stobolewski.activityname.KrosnoRzeszow}: java.lang.NullPointerException Wyczytałem w sieci że problemem może być fakt iż domyślnie przycisk wstecz telefonu cofa przeglądarkę. W tym celu dodałem w aktywności nastepujący kod: @Override public void onBackPressed() { // super.onBackPressed(); Do not call me! scView.requestFocus(); finish(); } Czy ktoś z was wie w jaki sposób mogę ubić taki zestaw "aktywności" ?
adek Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Z webview niektorzy stosuja taki trik. Nie nadpisuja onBackPressed tylko: @Override public boolean onKeyDown(int keyCode, KeyEvent event) { if(event.getAction() == KeyEvent.ACTION_DOWN){ switch(keyCode) { case KeyEvent.KEYCODE_BACK: if(mWebView.canGoBack() == true){ mWebView.goBack(); }else{ finish(); } return true; } } return super.onKeyDown(keyCode, event); }
stobolewski Napisano 28 Luty 2013 Autor Napisano 28 Luty 2013 (edytowane) Zaraz będę próbował, dzięki za jeszcze jeden sposób (tego chyba nie testowałem). Kilka nadpisań już przerabiałem, na forach (http://stackoverflow.com) wypisywali że działa super (chyba tylko nie w moim przypadku) xD Du_a, ni działa ten sposób :/ Może to przez to, że mam za dużo różnych Layoutów w Layoutach :) Edytowane 28 Luty 2013 przez stobolewski
Rekomendowane odpowiedzi