Loeren Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 (edytowane) Witam forumowiczów :) Jakiś czas temu w moje ręce trafił tablet i tak się zaczeła przygoda, co prawda narazie nie mam za dużo do pokazania ale od czegoś trzeba zacząć... Wiem, że jeszcze muszę się nauczyć sporo i mam nadzieje, że mi w tym pomożecie :) Licze na konstruktywne uwagi i krytyke :) i ostatnia praca w trakcie tworzenia... Edytowane 17 Marzec 2013 przez Loeren
EthicallyChallenged Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 Myślę, że ewentualnym krytykującym pomogłoby, gdybyś napisał trochę o tym, co chiałbys osiągnąć, do czego dążysz itp. Bo tak w ciemno to ciężko coś doradzać, a nie zawsze zakładanie, że ktoś chce być ilustratorem lub koncepciarzem sie sprawdza...
Loeren Napisano 5 Marzec 2013 Autor Napisano 5 Marzec 2013 No tak.. w sumie jeszcze nie zastanawiałam się w jakim kierunku chce iść... narazie się ucze i poznaje możliwości sprzętowo-programowe :P Przeszło mi przez myśl, że fajnie by było zaistnieć i zarabiać na malowaniu ... a czy tak się stanie to czas pokaże...
rosikowski Napisano 6 Marzec 2013 Napisano 6 Marzec 2013 Więc... na tym etapie (oczywiście dużo ćwicz, dużo martwych natur Koniecznie z Natury!! pisze to dużymi literami bo wielu początkujących tego nie docenia)... od czasu do czasu spróbuj coś naszkicować z głowy ale nie trać na to za dużo czasu, pozwoli ci to określić czego ci brakuję co musisz podciągnąć... Rysuj, maluj różnymi technikami, różne rzeczy i szybkie koncepty i dłubane ilustracje, stwory, potwory, maszyny i piękne kobiety... obserwuj co ci sprawia najwięcej przyjemności w czym się najlepiej czujesz i z czasem sam dostrzeżesz co i jak tak naprawdę kochasz malować
Loeren Napisano 9 Marzec 2013 Autor Napisano 9 Marzec 2013 taka szmatka w ramach cwiczeń @rosikowski: dzięki za rady napewno skorzystam :)
rosikowski Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 nie maluj jeszcze z fotek, nawet jeśli nie masz za bardzo miejsca na biurku to ustaw sobie nawet małą chusteczkę do okularów (połóż ją na szklance czy jakimś innym obiekcie żebyś widział jakąś konkretną formę i maluj) zasłoń rolety czy co tam masz w pokoju podświetl sobie lampką (żebyś mógł dłużej rysować bo światło słoneczne się morze lada chwila zmienić i się pogubisz)... masz może jakieś prace ołówkowe ? farbki do pokazania ?
Loeren Napisano 10 Marzec 2013 Autor Napisano 10 Marzec 2013 Przepraszam za to ostatnie, fakt że ze zdjęcia ale zaczełam ją rysować jakiś czas temu a wczoraj poprostu ją dokończyłam i wrzuciłam dla pokazania :) obiecuj poprawe i dziś coś poustawiam na biurku dla treningu :) Pozatym nie wsztstkie prace są ze zdjęcia... lewek jst akurat moim pluszakiem stojacym na moim biurku :) także można go podciągnąć pod martwą nature :P Co do wcześniejszych moich prac... niestety nie mam się czym pochwalić bo zostały na starym mieszkaniu i nie są już do odzyskania...
resh Napisano 17 Marzec 2013 Napisano 17 Marzec 2013 Myślę, że fajnie by było jakbyś nie wrzucał takich wielkich rozmiarów, 1200px - 900 na szerokość styknie na razie :) Powiększ sobie za to kadr bo jakoś tak ciasno tam, szczególnie to jabłko styknięte do krawędzi. powodzenia.
karola-j Napisano 18 Marzec 2013 Napisano 18 Marzec 2013 Rób więcej rysunków z natury, bo owoce są lepiej wykonane niż prace wyżej. W trakcie rysowania zwracaj uwagę na walor, kolory, oświetlenie. Do cieniowania używaj też innych kolorów, nie tylko czerni. Uchwyciłeś kształty bananów, jednak cytryna jest już płaska. Prowadź pędzel tak, by nie przeczyć kształtom, ale je podkreślać, wydobywaj bryłę przedmiotów. W dalszej kolejności zastanów się nad fakturą, czy w danym wypadku nie spróbować innego pędzla. Krótko mówiąc: ćwicz podstawy :)
Rekomendowane odpowiedzi