Napisano 21 Marzec 201312 l Witam. Tak jak w temacie. Mam obecnie pamięć GoodRama 4 x 2 GB. Jednak bawię się aktualnie w UDK i brakuje mi trochę RAM'u, i chciałem dokupić jedną kość 4 GB zyskując tym samym 2 GB RAM'u. I tutaj mam do was pytanie, czy z układem 3x2GB + 1x4GB RAM'u od GoodRam'u będę miał jakieś problemy ? Słyszałem, że jak są z różnych firm to przy programach pokroju UDK/Max może wywalić BS'a, a jak jest z różnym rozmiarem pamięci a tą samą firmą ? No i trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że łącznie, ram nie będzie potęgą dwójki :/ Z góry dziękuję Wam za pomoc i Pozdrawiam :)
Napisano 22 Marzec 201312 l powinno dzialac. ew wylaczysz dual channel. kup przez internet przetestuj i w przeciagu 7 dni oddaj jak nje bedzie dzialac. albo idz do sklepu i powiedz ze chcesz wymienic w razie gdyby okazalo sie niekompatybilne z tym co masz ;) potegi dwojki sa bez znaczenia. inna sprawa ze jesli to tylko 2gb ci brakuje to moze poprostu zoptymalizuj projekt wylacz wszystko co dziala w tle.
Napisano 11 Kwiecień 201311 l Autor Po dłuższym namyśle postanowiłem zrezygnować, a po jeszcze dłuższym jednak kupiłem ^^ Dziś paczka przyszła i wygląda na to że RAM się "przyjął". Ale chciałbym mieć pewność, czy mógłbyś mi polecić jakiś dobry program który jak najlepiej przetestuje moją pamięć RAM właśnie pod kątem użytkowania jej w programach pokroju Maxa ?
Napisano 11 Kwiecień 201311 l jeśli ma być test pod kątem 3ds maxa to proponuje 3ds maxa ;) zrób jakąś dużą scene i ją renderuj. ew. pobaw się w photoshopie jakimś większym obrazkiem uprzednio ustawiając żeby miał prawie cały ram do dyspozycji. na benchmarkach się nie znam, bo nie gram w benchmarki więc nie poradze ci który obciąża ram. ale zdaje się że w aida64 jest jakiś test.
Napisano 15 Kwiecień 201311 l W windowsie pamięć jest dość ciekawie utylizowana, i jak masz jej za dużo to procentowo zabierana jest na bufor systemu - to tez daje znaczne przyspieszenie jak korzystasz z roznych programów. Oprogramowanie które będzie uzywalo tej pamięci powinno być 64bitowe i mieć wszystkie procesy 64bitowe, wtedy masz pewność ze cala pamięć może być zuzyta. Jednak nawet przy 32b itowych aplikacjach zobaczysz wzrost wydajności wlasnie przez lepsza prace bufora systemu. W 3dsmax wszystko zależy nie tylko od wagi samej sceny, ale tez od ilości procesow które będą wykorzystywane podczas jej renderingu.