Napisano 8 Kwiecień 201311 l Witam wszystkich i z góry dziękuje.Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto mi to wytłumaczy bo już 2 dzień próbuje się uporać z problemem skinowania gotowego bipetu cat human i już straciłem nadzieję że sam sobie z tym poradzę. to jest moja pierwsza postać w którą próbuję tchnąć choć trochę życia więc proszę o wyrozumiałość. problem polega na odpowiednim ustawieni parametrów przyporządkowania siatki postaci do kości . Wygląda na to że biped Cat ma jakieś tajemnicze ustawienie natężenia w niektórych obszarach ustawiane na maxa czyli czerwone i w żaden sposób nie mogę tego ani zmniejszyć, ani usunąć. Głównie chodzi o kość obojczyka do której przyporządkowany jest cały mięsień piersi. W kilku innych miejscach jest podobnie. Chciałbym żeby nie było tak ostrego przyłączenia jednak niczym nie mogę tego zrobić. Reset vertexów czy kości nie pomaga , zaraz po operacji gdy chcę za pomocą painta zwiększać natężenie od razu robi się czerwone. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby mi to ktoś wytłumaczył na czym to polega i jak się tego pozbyć i podzielić tą cześć na inne kości.
Napisano 8 Kwiecień 201311 l Autor Jeszcze chciałem dodać, bo być może istnieje jakaś metoda na reset wszystkich ustawień skinowania vertexów tak abym mógł sam to wszystko poustawiać? Dziękuje wszystkim z większą wiedzą ode mnie i wyrazy wielkiego szacunku.
Napisano 9 Kwiecień 201311 l dlatego tak bo te vertexy nie łapią się w zakres żadnego envelopersa kości więc skin defaultowo przypisał je do obojczyka. problem zniknie jak zwiększysz zakres przynajmniej dwóch envelopów tak aby vertexy znalazły się w ich zakresie, następnie polecam skorzystanie z opcji malowania wag vertexów. dokładnie nadasz wagi poszczególnym vertexom dla kości które mają na nie oddziaływać. w skinie jest opcja Paint Weight oraz obok button do ustawień pędzla. samo ustawianie envelopersów dla tego modelu nie wystarczy. bez malowania wag skin będzie beznadziejny. w zależności od efektu jaki chcesz uzyskać możesz skorzystać z CATMuscle.
Napisano 26 Kwiecień 201311 l Kosma121: nie wiem, czy zarzuciłeś przed skinnowaniem TSa, ale z taką siatką to Ty się zarżniesz. Powinna być ona o dwie iteracje TS mniej gęsta. Dzięki temu nie stracisz kontroli nad vertexami.