Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Piszę z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu, który regularnie się u mnie pojawia i nie mogę sobie z nim poradzić.

Tak jak w temacie chodzi o światło Photometric.

Mamy dwie sytuacje.

1. Na pierwszym obrazku użyłem oświetlenia photometric z ies. Plik ies ściągnąłem ze strony producenta oświetlenia ( http://www.edendesign.be/Lighting.aspx ). Po załadowaniu go w maxie pojawia się kształt siatki oświetlenia oraz kształt płaszczyzny świecącej (prostokąt), wiec niby wszystko fajnie. W ustawieniach światła zwiększam jedynie moc. Jednak na renderingu wygląda to jakby to było światło punktowe a nie podłużne. Czy trzeba jeszcze coś ustawić aby świeciło odpowiednim kształtem?

2. Na drugim obrazku użyłem światła photometric w szparze w syficie podwieszonym. Ma to być liniowe oświetlenie schowane we wnęce. Wstawiam więc Photometric Free Light w tą wnękę. Ustawiam kształt na liniowy. Sama wnęka może wygląda okej ale czemu mi się to światło odbija na płaszczyźnie z tyłu skoro jest zasłonięte przez płaszczyzny sufitu? a skoro już się odbija to czemu znowu punktowo?

Z czego wynikają te problemy? Co i gdzie muszę ustawić? Ustawienia światła? ustawienia redneringu? ustawienia materiału?

Pracuję rzecz jasna na V-rayu.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 969
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Nikt nie jest w stanie mi pomóc? :-/przeszukuje internet i nic nie znalazłem. Robię tak jak na wszelkich tutorialach i tak jest to samo:-/

Napisano
  • Autor

załączam jeszcze dwa obrazki które wykonałem w próbie rozwiązania problemu. Mi puki co nie wiele pomogły ale może ktoś coś wymyśli?

na jednym obrazku użyłem VRayIES a na drugim Photometric Web. W obu użyłem dokładnie ten sam plik IES. Gołym okiem widać że VRayowskie światło wygląda tak jak powinno a w drugim jest coś porypane.

Jeszcze raz prosze o pomoc!

Napisano

obrazek 1 z pierwszego posta - najprosciej odznacz specular gdzies tam w dalszych opcjach swiatla, chyba affect surfaces czy cos,

obrazek 2, jezeli nie powinno byc widac tego swiatla na tamtej scianie, i nie uzywasz vraya to moze sprawdz czy mateiraly byly dwustronne i "shadow bias" zmniejsz jak najblizej zera, aczolwiek bez sceny to ciezko mi powiedziec, no i znowu odznaczenie "specular" zniweluje odbicie

wiem ze to nie do konca to o co Ci chodzilo ale nie mam maxa przed soba zeby sprawdzic, a wylaczenie speculara w swietle na pewno pomoze pozbyc sie tego efektu odbicia na panelach.

greets

M.

ps. skoro vrayies dziala to moze najprosciej byloby tego uzyc ;D

Napisano
  • Autor

Po pierwszych próbach wygląda na to że wyłączenie speculara zadziałało!!!!!!!!!

Wielkie dzięki!!!

Pozdrawiam