szary83 Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 Witam Zanim przejdę do rzeczy powiem że wciąż jestem laikiem w poruszanych tutaj problemach. Dopiero zaczynam bardziej zaawansowaną zabawę podzespołami sprzętu. Może moje pytania i problemy będą dla niektórych śmieszne i banalne ale proszę bardzo o wyrozumiałość:-) No to zaczynamy. Jak już wspomniałem jestem na początku "edukacji" sprzętowej i zacząłem ją niedawno dobierając elementy zestawu do pracy w 3d. Teraz przyszedł czas na kolejny krok czyli grzebanie w nich aby zwiększyć wydajność pracy. Tak jak w tytule tematu chodzi głównie o optymalizacje procesora i7-3820. Płyta główna to MSI X79a-gd45 plus. Zagłębiałem się w temacie już od jakiegoś czasu, no ale cały czas nie wszystko co czytam jest dla mnie zrozumiałe zwłaszcza jeśli artykuły czy wypowiedzi na forach są w innym języku niż Polski;-) W trakcie śledztwa okazało się że taktowanie procesora wynosi 1,2 mhz (podczas gdy powinno być 3,6) czyli mnożnik cpu ratio równał się 12. Szukałem, czytałem, zmieniałem ustawienia w biosie i nic to nie dawało. W końcu znalazłem coś takiego http://www.overclock.net/t/1284548/msi-x79a-gd65-8d-oc-problem-with-core-i7-3820-3-6ghz i mniej więcej takie wprowadziłem ustawienia, jedynie przy Adjust CPU Ratio wpisałem 36. Wówczas zadziałało tylko że mocno wzrosła mi temperatura. Oczywiście zdaję sobie sprawę że mocniej pracujący sprzęt się mocniej nagrzewa ale nie wiem jakich temperatur nie powinienem przekraczać. Obecnie po wprowadzeniu ustawień w "stanie spoczynku" jest około 50 stopni, a podczas renderowania dochodzi do 74 stopni. Teraz pytania Czy ktoś jest w stanie podzielić się wiedzą co jak ustawiać aby możliwie jak najbardziej zoptymalizować pracę komputera? Czy te ustawienia z linka są okej? czy jednak byście coś zmienili? wiem że procesor można jeszcze bardziej podkręcić ale czy przy obecnych temperaturach to już nie będzie za dużo? a może nie potrzebnie się martwię i mam jeszcze zapas? informacji o maksymalnych temperaturach nie udało mi się puki co znaleźć:-/ I jeszcze pytanie trochę może odbiegające od tematu procesora ale związane z optymalizacją. Czy i gdzie coś poustawiać aby wyciągnąć więcej z karty graficznej? mam gtx 650 ti. bardzo proszę o pomoc! pozdrawiam
juri36 Napisano 25 Maj 2013 Napisano 25 Maj 2013 na początek to 1.2GHz twój proc miał najprawdopodobniej w spoczynku. dzisiejsze kompy mają systemy oszczędzania energii i gdy proc jest nieużywany to automatycznie obniża sobie napięcie i zegary. przywróć deafultowe ustawienia puść coś obciążającego proca i zobacz jakie masz takty. zanim zaczniesz (w sumie to już zacząłeś więc za późno :) ) bawić się OC. jakie masz chłodzenie na procu ? jak wysokie sa te wysokie temperatury i czym obciążałeś kompa?
szary83 Napisano 26 Maj 2013 Autor Napisano 26 Maj 2013 No właśnie w między czasie doszedłem do tej oszczędności energii ale przy powrocie do domyślnych ustawień BIOSu zwiększenie minimalnego procentowego użycia procesora niewiele zmieniało. Co do ustawień w BIOSie to wyrenderowałem tą samą scenę przy ustawieniach domyślnych i tych zmienionych które pokazałem w pierwszym poscie. Przy własnych ustawieniach render trwał nie całe 34 minuty, przy taktowaniu około 3,6 GHz i 70 stopni, a przy domyślnym ustawieniu zatrzymałem renderowanie po 40 minutach i wciaż było jeszcze daleko do końca. Taktowanie cały czas pozostawało na poziomie 1,2 GHz, czyli jakby cały czas procesor był w spoczynku. Pracuje w 3ds max + vray, może w programie coś trzeba ustawić? bo faktycznie na przykład przy uruchamianiu programów taktowanie procesora na chwilę wzrasta, ale przy renderowaniu już nie. chłodzenie mam SCYTHE NINJA 3 REV. B. Temperatury przy podstawowych ustawieniach to coś około 35 stopni a przy użyciu własnych ustawień dochodziło do 74 stopni przy renderowaniu.
juri36 Napisano 26 Maj 2013 Napisano 26 Maj 2013 spróbuj obciążyć czymś innym niż renderowanie. np. prime albo aide64 sobie ściągnij tam tez jest taki test i od razu da się sprawdzić zegary temperatury i wszystko... powiedz tez czy nie masz poinstalowanych jakichś programów do oszczędzania energii. w stacjonarkach to rzadkość ale wole sie upewnić ;)
szary83 Napisano 26 Maj 2013 Autor Napisano 26 Maj 2013 (edytowane) Zrobiłem SYSTEM STABILITY TEST w AIDA64 i ruszyłem z testem w prime i wciąż nic, cały czas 1,2 GHz :-/ Ja osobiście żadnych programów oszczędnościowych nie instalowałem i też nie widzę nic takiego na kompie. edit w sumie dziwne chyba jest też to że jak w ustawieniach zarządzania energią procesora ustawię minimalny stan procesora na 100% to i tak zostaje 1,2 GHz Edytowane 26 Maj 2013 przez szary83
szary83 Napisano 26 Maj 2013 Autor Napisano 26 Maj 2013 Problem rozwiązany na to przynajmniej wygląda:-) zaktualizowałem Biosa i bez wprowadzania żadnych zmian w ustawieniach procesor ciśnie na 3,8 GHz przy około 50 - 54 stopniach. Teraz tylko pozostaje pytanie, jakiej temperatury nie powinienem przekraczać jeśli będę chciał jeszcze bardziej podkręcić procka?
Rekomendowane odpowiedzi