Makal Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Hej! Mam następujący problem. Otóż wykonałem dla mojego modelu prosty rig: http://i.imgur.com/mVXswEe.jpg Model jest symetryczny - z tułowia wychodzą 4 nogi, każda z nich składa się głównie z 3 części. Ustawiłem IK w taki sposób, żeby każdy ostatni handle wychodzący do końcowej części nogi był z włączoną opcją "sticky" - kiedy ruszę tułowiem maszyny to nogi mają pozostawać w miejscu. No i generalnie pozostają, problem w tym, że się obracają: http://i.imgur.com/StfGBsV.jpg ja tymczasem chcę, żeby pozostawały równo na ziemi. Ma ktoś pomysł jak wykonać constraintsy lub ew. zmienić w jakiś sposób rig by tak działało? Będę mega wdzięczny za pomoc lub ew. porady - z riggowania jestem zielony :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zio_mal Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 nie znam mayki za dobrze jeszcze, wg mnie przydał by się jeszcze jeden joint na samym końcu ale już bez IK, z Orient Constraint'em podpiętym do kontrolera którym byś rotował tego joint'a (tutaj np ten żółty circle). no i oczywiście skin lub link ostatniego segmentu mesha do tej kości. cały dolny segment mesha masz podpięty pod ostatnią kość więc siłą rzeczy podczas działania IK kość obraca się a także podpięte pod tą kość elementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
praetorian Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Brakuje Ci jeszcze jednej kości na końcu łańcucha, dla "stopy". Może ona mieć wtedy orientConstraint do ikHandle'a edit: zio_mal mnie uprzedził i w zasadzie opisał to pełniej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makal Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Dzięki wielkie za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi