Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, z góry przepraszam jeśli temat gdzieś się powtórzył, ale nie mogłam znaleźć podobnego wątku.

Dopiero zaczynam swoją przygodę z 3ds max i napotkałam na problem dziwnych przebarwień w renderze. O ile sceny wnętrza są jezcze mało rażące to widok na podłogę nie pozostawia złudzeń, że coś jest nie tak. Wydaje mi się że przemaglowałam wszystkie opcje render setup i enviroment w poszukiwaniu przyczyny, ale nie mogłam się jej doszukać. Załączam widok na ustawienia , proszę o pomoc

mi2t.jpg

vayb.jpg

8n2f.jpg

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

rzeczywiście schowałam sufit, przeoczyłam to, co najdziwniejsze po usunięciu mapy nieba i rendery wewnątrz nie posiadają już tych białych plam (w prawym dolnym rogu odbicie fug na szybie od prysznica) :) dzięki!

Może trywialne to pytanie, ale zaryzykuje - jak pokazać widok na podłogę/sufit (jak powyżej) bez ukrywania sufitu/podłogi? Przypuszczam że światło się wtedy lepiej rozprasza.

Edytowane przez villemo

Napisano

w kamerze masz opcje clipping planes, musisz zaznaczyć clip manual i ustawić dwie wielkości jedna to punkt od którego kamera ma zacząć widzieć a drugi dokąd sięga zasięg widzenia kamery. Opcja ta jest ogólnie przydatna jak będziesz robiła np małe pomieszczenia typu łazienki gdzie jest trudno kamerę ustawić bez deformacji obrazu w takim przypadku możesz spokojnie z kamera wyjechać za pomieszczenie. Jest jeszcze jedna metoda na osiągniecie twojego celu prawy klawisz myszy na ekranie z zaznaczonym obiektem np sufitu wybierz z roletki object properties a następnie w sekcji rendering control możesz ustawi aby dany obiekt był np niewidoczny dla kamery a równocześnie dalej oddziaływał na scenę :)