Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

obserwuję już od dłuższego czasu forum. Widzę, że są tu ludzie znający się na rzeczy więc zaryzykuje i zapytam - może otrzymam jakąś radę.

i5-2500k + MSI Z77A-G43 + ASUS Geforce GTX 570

z 3,4Ghz udało się stabilnie dopchnąć do 4,7Ghz. Wszystko oczywiście super ekstra.

Po jakimś czasie w ramach próby spróbowałem więcej - dotarłem do 5Ghz ale tego już nie potrafiłem w żaden sposób udźwignąć, więc wróciłem do poprzedniej konfiguracji.

I tu nastąpił problem - komputer zaczął wydawać dziwne, niespotykane wcześniej lekkie/ciche piski.

Kiedy występują? Przy maksymalnym obciążeniu - NIE. Zazwyczaj przy niewielkim - najwyraźniej to słychać podczas zwykłego poruszania myszką po pulpicie i drobnych operacjach, także przy gierkach.

[luźna obserwacja: CPU-Z: dźwięki są słyszalne np. podczas zmiany napięcia na procesorze przy przejściu ze stanu spoczynku (np. z 1,6Ghz na 3,4, czy 4,7)]

[edit - kolejna obserwacja - przy zablokowaniu Intel C-State w biosie problemu nie ma, cisza - tylko, że procek wtedy stoi na najwyższym taktowaniu + co jest jeszcze dziwniejsze - napięcia w stanie spoczynku skaczą powyżej 1,4V gdzie przy przeciążeniu w 100% napięcie jest 1,36V...wtf]

Co to jest? Nie wiem - próbowałem zlokalizować dźwięk ale przy tej 'częstotliwości' ciężko...

Przekopałem internet, najczęściej wspomniany jest problem "cewek" - tylko czego? Procesora? Karty graficznej?

Będę wdzięczny za pomocne słowo - może ktoś też się z tym spotkał.

Pozdrawiam!

Edytowane przez kamilsobotka

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

piszczy sekcja zasilania plyty glownej - czesto piszcza tez tak karty graficzne gdy wyswietlana jest wieksza ilosc fps.

Nic z tym nie zrobisz, to przypadlosc czesto spotykana. Nie oznacza to ze plyta sie psuje - po prost cewki w sekcji zasilania piszcza lub syczą.

Mam to samo jak dokrece I7 do 5.2Ghz - slychac ciche syczenie.

Napisano

co do pisków to tak jak piszą wyżej. Czesto to słyszałem w roznych komputerach. Co do skaczecego napięcia na procesorze, to normalne, w BIOSie masz ustawione na sztywno zapewne napiecie i ok ale gdy przychodzi obiciążenie płyta ma problem utrzymać je tak jak ustawiłeś. Czasem płyty mają opcje w BIOSie cos jak Line Load Calibration V-Core i podobne nazwy które służą korygowaniu w czasie rzeczywistym napięcia na procku i to pomaga.

Napisano

Jak piszczy to poluzuj oc, mi kiedyś piszczało potem spuchły kondziory i płyta padła.