Napisano 18 Lipiec 201311 l Czy jest może jakiś sposób w 3ds max 9, a może jest jakiś skrypt który umiałby automatycznie wyszukać modele o takich samych nazwach i je zaznaczyć?
Napisano 19 Lipiec 201311 l 1. Możesz spróbować zaznaczyć jeden mebel, kliknąć prawym >> Select Similar 2. Jak sie nie uda, to naciśnij H (albo Edit >> Select By >> Name), w polu Find wpisz początek wspólnej części nazwy. Na jasno szaro podświetlą ci sie obiekty, które zostaną zaznaczone po naciśnięciu OK. Tip: Jeżeli obiekty mają różny początek, a środek lub końcówkę taką samą wtedy w pole Find wpisz nazwę poprzedzoną asteryksem (*). Np: *ox zaznaczy zarówno obiekt ze słowem Box w nazwie, jak i ten ze słowem Kox.
Napisano 19 Lipiec 201311 l Autor Chodzi mi o coś całkowicie z automatyzowanego, żebym ja nic nie musiał pisać itd. Przykładowo, uruchamiam skrypt, wciskam przycisk i mi skrypt wyszukuje obiekty o takich samych nazwach i je zaznacza.
Napisano 19 Lipiec 201311 l Ale przecież one nie mają takich samych nazw. Maks automatycznie przy kopiowaniu dodaje 002, 003 itd na końcu nazwy. Pousuwałeś te końcówki?
Napisano 19 Lipiec 201311 l Autor Jak się tworzy nowe obiekty to owszem. Tyle że ja mam mapę z pewnej gry którą zaimportowałem do 3ds max i na tej mapie są poustawiane takie same obiekty np. drzewa, płoty, stoły, lampy itd. Maks jak importuje takie obiekty to nie dopisuje do nich osobnych nazw lecz pobiera nazwy takie jak były zapisane w modelach, np. jak jakieś model, dajmy na to drzewo nazywało się drzewo_01 to do każdego takiego obiektu podczas importu dopiszę taką samą nazwę.
Napisano 19 Lipiec 201311 l Prosze bardzo: Zaznaczasz jeden obiekt, odpalasz skrypt i powinny zaznaczyć się wszystkie obiekty o takiej samej nazwie. curObjName selectArray = #() for s in $ do( curObjName = s.name ) for g in geometry do( if g.name == l_name do( append selectArray g ) ) select selectArray