Skocz do zawartości

AMD Phenom II x6 1055T overclocking a dziwne, różne temperatury.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Ostatnio wpadłem na pomysł, że może bym tak troszkę podkręcił mojego procka. Mianowicie: AMD Phenom II x6 1055T

Jednak zanim bym się za to zabrał to wypada sprawdzić temperatury, i tutaj jest coś dziwnego.

Procek bez zajęcia ma od 32 do 35 stopni.

Procek podczas renderowania (Max 2012 Vray 2.3) po 15 minutach osiąga około 50 - 55 stopni aby po około 12 godzinach renderowania (na wszystkich rdzeniach, 100% obciążenia) spaść do temperatury 35 - 40 stopni ... czy to tak ma działać ?

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że wiatraczek nie chodzi na początku na 100% obrotów i włącza się na w pełni dopiero gdy procek zacznie się grzać porządnie, czy ja dobrze myślę ?

Jednak to nie wszystko, na forach dla ovecrlockerach ludzie używają programu Prime 95 do obciążania komputera (szuka on liczb pierwszych). I tutaj zaczęła się zabawa ...

Wyłączyłem renderowanie, procek spadł o te 3 - 5 stopni do około 35 stopni i włączyłem tego Prime 95, po 20 minutach testów temperatura procesora osiągnęła 68 stopni i wtedy spanikowałem i wyłączyłem testowanie.

A więc ... o co chodzi ? Czyżby 100% obiążenia procka jest w rzeczywistości różne pomiędzy VRay'em a tym Primem ? Słyszałem jednak, że to właśnie VRay daje ostro po podzespołach komputera bo zawsze bierze wszystko co się da.

Będę wdzięczny gdyby ktoś mógł mi to wyjaśnić :)

Pozdrawiam.

@Edit: Po 15 kolejnych minutach spaliła mi się płyta główna, myślę, że zagadka rozwiązana częściowo :P

Edytowane przez Zernat
  • Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

W amd to norma, jest to niestety wina wielu plyt glownych ktore niestety nie pokazuja zbyt poprawnie temperatur w IDLE.

W AMD 55stopni to raczej gorna granica jego pracy.

U mnie na starej plycie podobny x6 pokazywal temperature nizsza od temperatury otoczenia.