Whynot Napisano 14 Sierpień 2013 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) Witam! Postanowiłem się przełamać i zacząć aktywnie się udzielać i porządnie wziąć za warsztat prac by kiedyś za milion lat świetlnych kopać tyłki moimi pracami. Praca kosmicznie ogromna przede mną ,ale chcieć to móc ;)) Na początek wrzucam kilka moich pierwszych prac z tabletem : Pozdrawiam! ;)) Edytowane 14 Sierpień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 15 Sierpień 2013 Autor Napisano 15 Sierpień 2013 Kolejne dłubania i próbowanie się w pędzlowaniu. Fuzja pokemonów z http://pokemon.alexonsager.net/ ..i Kurczak ~1h dłubania na szybko przed snem ;) W najbliższym czasie zaopatrzę się w skaner i wrzucę szkice ołówkowe,węglem i innymi pisadłami. Myślałem by zrobić zdjęcia, ale mój toster strasznie psuje ich jakość i tylko pogorszyło by sprawę. Pozdrawiam!!
Eskart Napisano 15 Sierpień 2013 Napisano 15 Sierpień 2013 Trochę mi brakuje w twoich pracach ostrości i kontrastu. Nie wiem co więcej napisać, sam jestem początkujący jeżeli chodzi o digital. Pozdrawiam ;P
Whynot Napisano 15 Sierpień 2013 Autor Napisano 15 Sierpień 2013 (edytowane) Eskart : Dzięki za radę! ;D . Rzeczywiście jak się przyjrzeć dłużej to to takie mdłe się wydaje.. Popracuję nad tym ;)) Mały Up z akwarelami. Jedne były w kilka minut,a inne trochę dłużej więc są lepsze i gorsze. Zapraszam do komentowania ;)) Edytowane 15 Sierpień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 15 Sierpień 2013 Autor Napisano 15 Sierpień 2013 ...i kolejne akwarele. Wybaczcie jakość zdjęć, czekam na skaner aż przybędzie z internetów, a aparat jest niskich lotów.. ;\
Whynot Napisano 15 Sierpień 2013 Autor Napisano 15 Sierpień 2013 wieczorne dłubanie dla relaksu i poćwiczenia nowych pędzli ;) ~1.5 godziny
Whynot Napisano 16 Sierpień 2013 Autor Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) Tym razem przysiadłem trochę dłużej ;)) wciąż mam problemy z kontrastem, który staram się przełamać. Będę bardzo wdzięczny za uwagi,korekty i wytykanie błędów około 2,5 godziny Edytowane 18 Sierpień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 5 Wrzesień 2013 Autor Napisano 5 Wrzesień 2013 jakiś czas nie było mnie tu z powodu wyjazdów wakacyjnych jak i ogarniania szkoły w pierwsze dni i w końcu znalazłem dziś chwilkę,żeby podłubać coś szybkiego między czytaniem lektury,a wkuwaniem rosyjskiego Gimpowy Envirek ~1h na jednej warstwie
grass Napisano 6 Wrzesień 2013 Napisano 6 Wrzesień 2013 (edytowane) maluj z natury i pooglądaj tutoriale , np: shaddiego . Edytowane 6 Wrzesień 2013 przez grass
Whynot Napisano 8 Wrzesień 2013 Autor Napisano 8 Wrzesień 2013 (edytowane) Wielkie dzięki za filmik grass ;)) zmieniłem trochę myślenie dzięki niemu i postaram się podawać prace w inny sposób ;)). Masa ćwiczeń za mną,a dopiero zaczynam,więc będę wrzucał co bardziej NieAżTakSłabe na forum jak tylko pokończę ;d Mam pytanie: kiedy maziacie z refek w fotoszopie,to refki otwieracie na tym samym obrazku czy w innym oknie? Edytowane 8 Wrzesień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 8 Wrzesień 2013 Autor Napisano 8 Wrzesień 2013 (edytowane) W przerwie tabletowych wysiłków wrzucam kilka zdjęć moich poczynań z ostatnich dni wakacji ;). Niektóre są robione akrylem, inne olejem, i wszystko prócz Kota z Cheshire i Kuraka zrobione z makówki. Nad jednymi siedziałem,inne jednak były wstawkami pomiędzy malowaniem tych większych formatów. Zdjęcia robione klapkiem ,niestety narazie innych nie posiadam. Enjoy ;) Kurczak - olej na płótnie 40x40 Rzułf - akryl na płótnie 30x40 Uroczy Orzełowaty kurczak - olej na kartonie format a4, mazany w 15 minut kiedy grunt w reszcie schnął przed pracą ;) "...Bo wiesz synku,z tymi bocianami to nie do końca prawda..." - akryl na desce 50x70, w trakcie pracy i dużo przede mną, lecz zaczyna mi brakować pomysłu ,więc proszę skromnie o rady Kociak z Cheshire mazany w formie chałturzenia ,żeby zarobić jakieś grosze i podbudować się,że moja twórczość jest chciana przez odbiorców ... ;D na koniec pozostał Koszmarnik Międzysenny, lub - jak kto woli - Pożeracz Snów ;) - akryl 50x70 deska Edytowane 8 Wrzesień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 9 Wrzesień 2013 Autor Napisano 9 Wrzesień 2013 jako,że cicho tu coś to wrzucam kolejne wysmarowane przeze mnie obrazky w akrylu i oleju Proszę o jechanie po pracach w celach dydaktycznych i śmiałe wytykanie błędów ( sam oczywiście też widzę ich masę i aż wstyd wrzucać swoje bazgroły widząc poziom na tej stronie,praktycznie już od 1 strony teczki X_X ). Digitale już wkrótce, gdyż nie spieszę się zgodnie z radą EthicallyChallenged i staram się nie spiesząc robić swoje porządnie i ćwicząc ile się da ;p
Whynot Napisano 15 Wrzesień 2013 Autor Napisano 15 Wrzesień 2013 Dzisiaj w końcu wrzucam parę pracek, nad którymi siedziałem ostatnio dłużej lub krócej. Oglądając teczki innych aż szczena opada od progresu, a u mnie go prawie nie widzę,prócz paru szczegółów, szybszego ogarniania w programach i ciut większej przystępności pracy ;\ Zapraszam do komentowania ! ;))
Whynot Napisano 15 Wrzesień 2013 Autor Napisano 15 Wrzesień 2013 Wrzucam początkowy etap dłubania sprzed chwili i od razu zadam pytanie: jak sobie radzicie,kiedy próbujecie , próbujecie a jakiś fragment pracy za żadne skarby nie daje się dobrze/pasująco namalować..? Często rezygnuję z wrzucenia pracy,ponieważ nie mam koncepcji jak ją skończyć by wyglądała przyzwoicie i szukam długo rozwiązania widząc,że wciąż jest coś nie tak. Zna ktoś jakieś linki, albo stronki z wieloma refkami envirków,gdzie można poćwiczyć elementy i całość kompozycji..? łobrazek:
Whynot Napisano 16 Wrzesień 2013 Autor Napisano 16 Wrzesień 2013 (edytowane) Dejli pajnting ~2 godziny. Proszę o pomoc i komentarze, szczególnie w temacie faktury i oświetlenia skał (ćwiczę ćwiczę i nie wiem jak się za to zabrać porządnie.. ) Edytowane 16 Wrzesień 2013 przez Whynot
emmilius Napisano 16 Wrzesień 2013 Napisano 16 Wrzesień 2013 Wrzucam początkowy etap dłubania sprzed chwili i od razu zadam pytanie: jak sobie radzicie,kiedy próbujecie , próbujecie a jakiś fragment pracy za żadne skarby nie daje się dobrze/pasująco namalować..? Często rezygnuję z wrzucenia pracy,ponieważ nie mam koncepcji jak ją skończyć by wyglądała przyzwoicie i szukam długo rozwiązania widząc,że wciąż jest coś nie tak. Zna ktoś jakieś linki, albo stronki z wieloma refkami envirków,gdzie można poćwiczyć elementy i całość kompozycji..?[/img] W sumie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - stronki z refkami. Chociaż ja właściwie nie znam żadnej stronki z refkami krajobrazów. Dlaczego? Bo jest to mi niepotrzebne (co innego humanoidy). Wujek google prawdę Ci powie (pokaże) wystarczy odpowiednio wpisać zapytanie. Druga rzecz. Wspomniałeś coś o fragmencie pracy. Żeby łączyć fragmenty pracy z różnych zdjęć/źródeł w jedną całość trzeba mieć odpowiednie doświadczenie i wiedzę bo w przeciwnym wypadku wyjdzie Ci paskudny gniot. Spróbuj na początek nie tworzyć nic z głowy. Po prostu przemalowuj zdjęcia znalezione w wyszukiwarce nawet przypadkowo, a malując zastanawiaj się dlaczego to wygląda tak a nie inaczej. Jak poczujesz się pewniej możesz dodawać do obrazków jakieś wymyślone przez siebie fragmenty (np dodatkowa wieżyczka przy zamku, czy jakaś postać). Swojego czasu na maksie panowała moda na "wpasowywanie" prostych brył (sześciany i kule) w zdjęcia, malowane całkiem od nowa bądź na szybkiego po focie. To chyba tyle...
Whynot Napisano 17 Wrzesień 2013 Autor Napisano 17 Wrzesień 2013 Fajnie dostać konstruktywny i napędzający do roboty komentarz ;DD. Dzięki wielkie emmilius za naprowadzenie ;] Swojego czasu na maksie panowała moda na "wpasowywanie" prostych brył (sześciany i kule) w zdjęcia, malowane całkiem od nowa bądź na szybkiego po focie. To chyba tyle... - czytałem gdzieś,że mazanie po fotach bardzo źle jest odbierane i jest ogólnie "be" i teraz nie wiem czy tak można czy też niebardzo.. X_X ...Ten pomysł z bryłami jest bardzo super!, zapiszę sobie ;d Zgodnie z sugestią ćwiczenie z refki zdjęciowej w B&W
Whynot Napisano 18 Wrzesień 2013 Autor Napisano 18 Wrzesień 2013 Obrazek na dziś, robiony w około 1-1,5 godzinki w ramach odprężenia po całym dniu zasuwania. Zakupiłem także skaner,więc szkicing będzie wrzucany w niedługim czasie ;)) w.w łobrazek :
nlmda Napisano 19 Wrzesień 2013 Napisano 19 Wrzesień 2013 Popracuj trochę nad zróżnicowaniem waloru i przestrzennością brył, bo na razie to wszystko wychodzi Ci bardzo płaskie (widać to zwłaszcza w tym obrazku b&w).
rosikowski Napisano 19 Wrzesień 2013 Napisano 19 Wrzesień 2013 Mniej więcej coś takiego: nie sugeruj się tym w 100% 20 minutowy over :) na początek wciągnij to:http://max3d.pl/tutoriale/298/ a później wciągaj co tylko się da
Whynot Napisano 20 Wrzesień 2013 Autor Napisano 20 Wrzesień 2013 (edytowane) ~nlmda : Dzięki za uwagę ;] ~rosikowski : Czadowy Over, zrozumiałem teraz parę rzeczy i staram się to wykorzystywać w kolejnych ćwiczeniach ;D. Super ta opcja ze sferą ;o Jako dowód iż ćwiczę, nie lenię się i staram zrozumieć walor i światłocień wrzucam ćwiczenie z refki ( mam nadzieję,że coś już jest lepiej ). Edytowane 20 Wrzesień 2013 przez Whynot
rosikowski Napisano 20 Wrzesień 2013 Napisano 20 Wrzesień 2013 pokaż refke, coś mnie się tu nie podoba :)
kamesanin Napisano 20 Wrzesień 2013 Napisano 20 Wrzesień 2013 Whynot ćwicz aż ci łapy będą mdlały:] stejki i pompa tylko to się liczy NAPIER.....;P
Whynot Napisano 21 Wrzesień 2013 Autor Napisano 21 Wrzesień 2013 ~rosikowski : http://img34.imageshack.us/img34/6613/ovcp.jpg masz tu linka do refy. Korzystałem też z paru innych refek ,żeby zobaczyć jak mniej więcej wygląda światło na liściach, albo żeby zamontować jakiś krzak,trawę itd. ;) ~kamesanin : ;D ćwiczę ile wlezie, jest pompa ;d
rosikowski Napisano 21 Wrzesień 2013 Napisano 21 Wrzesień 2013 dobrze jest, działaj działaj... popróbuj z prostymi bryłami, kwadrat, sfera itp mogę ci jeszcze polecić, cały kanała scotta: http://www.youtube.com/user/scottrobertsondesign/videos?sort=dd&shelf_index=0&view=0 no i jego DVD z gnomona otwierają szeroko oczy :)) http://cargocollective.com/drawthrough/DVDs
Whynot Napisano 21 Wrzesień 2013 Autor Napisano 21 Wrzesień 2013 (edytowane) ~rosikowski : dzięki za radę i linki! ;] Chwila przerwy od envirków ćwiczeniowych - taki sobie szkicing z rana ,który narodził się w ołówku przy śniadaniu ;) około 2 godzinki na jednej warstwie Edytowane 21 Wrzesień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 22 Wrzesień 2013 Autor Napisano 22 Wrzesień 2013 (edytowane) szybki szkicing i próbowanie nowych pędzli oraz ciągłe rozważanie waloru i starania w pocie czoła by nie czynić "płasko". Oto efekt Edytowane 22 Wrzesień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 22 Wrzesień 2013 Autor Napisano 22 Wrzesień 2013 ćwiczebny szkicyk wspierany z początku refką. Niestety znów podczas mazania stwierdziłem,że za nic nie potrafię zrobić skałek,nawet patrząc na step by stepy, tutoriale i długo nad nimi ślęcząc... proszę o pomoc i oceny pozytywne jak i te kopiące w dupę, coby mieć motywację do dalszego zasuwania ;]
nlmda Napisano 22 Wrzesień 2013 Napisano 22 Wrzesień 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o walor to już jest lepiej, ale pracuj dalej. A w pejzażach kolorowych postaraj się też różnicować plany pod względem nasycenia barw (poczytaj też o perspektywie malarskiej) to pomoże Ci pokazać przestrzeń. Edytowane 22 Wrzesień 2013 przez nlmda
Whynot Napisano 23 Wrzesień 2013 Autor Napisano 23 Wrzesień 2013 (edytowane) ~nlmda : dzięki za koment i rady! ;D cieszę się bardzo, że widać postęp ;] Szkicyk walorowy dla odprężenia ;> Edytowane 23 Wrzesień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 25 Wrzesień 2013 Autor Napisano 25 Wrzesień 2013 Dzisiejsze głupoty mazane krótką chwilę przed snem. Zauważyłem,że jeśli nie zaczynam szkicu w B&W to kolory są jakieś takie plastelinowe,bajkowe i dziecinne. Doradziłby ktoś by to ogarnąć? tu obrazek
rosikowski Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Zwolnij trochę kolego i maluj mniejsze rzeczy, tzn. samo jabłko, banana, kubek z natury !! nie rób proszę takich fantazyjnych scen ponieważ jedyne co tym osiągniesz to mocno przedłużysz proces nauki :) no i nie kumasz jeszcze perspektywy szczególnie widać to na poprzednim... pozdro
Whynot Napisano 25 Wrzesień 2013 Autor Napisano 25 Wrzesień 2013 ~rosikowski : masz zupełną rację X_X Wiem, że muszę czynić zupełnie proste rzeczy,oczywiście je ćwiczę, ale myślę, że masa osób na początku miała fazę w stylu " jea,będę malował super rzeczy, ćwiczenia są nudne! Wyobraźnio! Naprzód! " i mimo,że mi ona już przechodzi to wciąż rysuję takie niebardzo wyglądające prace i szkice dla samej radochy ;p. Jakoś czasem wyluzować się trzeba, a myślę,że nawet takie pierdoły czasem posłużą przypadkiem czy celowo odkrywaniu koloru, form itd ( przynajmniej u mnie) Wrzucam jabłko na dowód,że ćwiczę nieustannie szaleństwa z natury. Dziś jedno,bo ostatnio wziąłem do ręki ołówek i jestem w separacji z piórkiem ;)
grass Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 wrzucaj te z natury , te dla radochy to rób max raz na tydzień np w niedziele :D. rada którą dostałem jakiś czas temu Rysuj np: garnki cały tydzień a w niedziele machnij zbroje :)
Whynot Napisano 26 Wrzesień 2013 Autor Napisano 26 Wrzesień 2013 ...w takim razie kolejna martwa z chorobowego czasu wolnego w przerwie między wypluwaniem płuc i hektolitrami wysmarkanych glutów ;]
Whynot Napisano 26 Wrzesień 2013 Autor Napisano 26 Wrzesień 2013 (edytowane) Mały Up Edytowane 26 Wrzesień 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 29 Wrzesień 2013 Autor Napisano 29 Wrzesień 2013 concept arty jako rozluźnienie po całym tygodniu choroby i nadrabiania wszystkiego. Enjoy ;] Jednooki Krasnolud Blackbeard Diaboł/Chowaniec no i envirek;)
Whynot Napisano 30 Wrzesień 2013 Autor Napisano 30 Wrzesień 2013 Jako,że tydzień ma się ku końcowi wrzucam refkowo-konceptowy szybki szkic pomysłu i od jutra zaczynam ciężką pracę z dokładnym studiowaniem anatomii twarzy i całego ciała. Trzymajcie kciuki! ;) bazgroł :
Whynot Napisano 4 Październik 2013 Autor Napisano 4 Październik 2013 (edytowane) Chwilę nic nie wrzucałem z racji przygotowywania do konkursu plenerowego , uzupełniania po chorobie oraz kosmosem projektów i szkicy na milion przedmiotów, wrzucam jedynie dorobek malarski i szkicyki panien ;) Jako ,że JESIEŃ mknie wraz z zimnem i deszczem , jesieniowa martwa ( olej na płótnie 50x70) jakość zdjęcia koszmar,strzelę jeszcze jedną fotę jak będzie lepsze światło ;) małpiszon na jakiejś zakurzonej tekturze wyciągniętej zza fotela ,jako " kurdę, za dużo farby mi zostało.. " a tu panny z jakiejś dziwnej stronki a'la Quickposes/Posemaniacs , mazane w około 2 minuty każda Powrzucałbym szkice,ale mój nowy skaner jest zepsuty i kłóci się z Windą7 więc czekam na pomoc aż do niedzieli.. Swoją drogą zapytam : jest jakaś opcja programu,która ładne kolaże robi z iluśtam plików, czy wszystko ręcznie wycinacie i wklejacie na jeden bloczek szkicingu? Czekam na konstruktywne opinie,uwagi i pomoce!! ;D Edytowane 5 Październik 2013 przez Whynot
Whynot Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 Garść szkiców nie czekając aż skaner zacznie działać. Jak znajdę siły to powrzucam gesture z Posemaniacs i quickposes.. i megaszybka zabawa w przerwie między wkuwaniem ton książek :
Whynot Napisano 9 Listopad 2013 Autor Napisano 9 Listopad 2013 Siema ;) Nie było mnie tu jakąś chwilę ze względu na koszmarną ilość nauki i z odnowienia romansu z ołówkiem i farbami. Niżej wrzucam szkice i prawie skończone bazgroły. Jak zakupię baterię wrzucę też ołówki ;)
grass Napisano 9 Listopad 2013 Napisano 9 Listopad 2013 Przy rysowaniu ołówkiem staraj się mieć nad nim jak największą kontrole i kładź linie z rozmysłem lepiej zrobić jedną kreskę porządnie niż 20 jakkolwiek. Skup się na mniejszych rzeczach i rozbijaj sobie wszystko na początku na podstawowe figury geometryczne , szybko zauważysz że np: ludzka głowa to zbiór figur które są ze sobą połączone. I walcz dalej :D
Whynot Napisano 15 Listopad 2013 Autor Napisano 15 Listopad 2013 ~grass - dzięki za uwagi i wskazówki ;)) ćwiczę ile wlezie ołówkiem tak z natury jak i z refek mam nadzieję,że coraz lepiej jest. Dziś parę megaszybkich ćwiczeń z refek i natury, w końcu odkurzyłem tablet : podczas ostatniego czynienia w DP zauważyłem,że szkice w kolorze znacznie ciekawiej i łatwiej mi wychodzą, ale chcę się też porządnie nauczyć zmieniać B&W walorowy na kolor.. zna ktoś jakieś linki, z których można dużo się nauczyć?
Whynot Napisano 18 Listopad 2013 Autor Napisano 18 Listopad 2013 Wiem dobrze,że na tym etapie umiejętności powinienem długi czas poświęcić jednej pracy,by zrozumieć po kolei światło,teksturę i walor,ale natłok obowiązków przeszkadza w tym paskudnie,a jeśli zacznę szkic to na następny dzień już mi nie wychodzi,gdy chcę go kontynuować i zaczynam nowy.. wiem- błędne koło i to mało co rozwija. Pracuję wciąż nad zlikwidowaniem tego. ..a tymczasem dzisiejszy zaczęty szkic : 20 minutowe mazanie
Whynot Napisano 21 Listopad 2013 Autor Napisano 21 Listopad 2013 (edytowane) Dziś garść szkiców z natury rysowanych ostatnimi czasy i szkicyk enviro jednym pędzlem dla rozluźnienia. Wszystkie uwagi, kopniaki, instrukcje pożądane!! Edytowane 21 Listopad 2013 przez Whynot
Rekomendowane odpowiedzi