CherryDarling Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 Hej, Jestem mocno początkująca w temacie, więc mam nadzieję, że moje pytania nie są bardzo głupie, i że ktoś z Was będzie mógł mi pomóc. 1. Zaczęłam pracować w Sculptrisie, tam poligony są trójkątne, a zarówno w Zbrushu jak i 3d Maxie są czworokątne. Jak przekonwertować plik w innym programie (najlepiej 3d max) aby miał czworokątne poligony i w miarę porządnie wyglądał? Dodam, że moja praca ma bardzo dużo poligonów, a przy próbie ich redukcji w Sculptrisie program się wyłącza :( Chciałam przekonwertować poligony na czworokątne i nieco zmniejszyć ich liczbę, aby móc kontynuować pracę już w Zbrushu, tylko czy to ma sens? Czy może lepiej zacząć pracę od początku w innym programie? 2. W Zbrushu mam następujący problem: przy rzeźbieniu np. robieniu wgłębień czy wypukleń praca jest strasznie "kanciasta" zwiększenie liczby poligonów niewiele daje. Gdy oglądam tutoriale Zbrush to tam bryła wygląda normalnie - jest gładka i przy rzeźbieniu nie widać krawędzi. Używanie wygładzającego pędzla tylko z powrotem spłaszcza mi bryłę. Jest jakieś narzędzie, które zwiększa gładkość bryły? Mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale i ktoś zna odpowiedź na mój problem. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch3steros Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 (edited) na 1 pytanie sie nie wypowiem bo nie pracowałem w Sculptisie czy jak mu tam. co do 2 jak wciskasz shifta, żeby przejść do smooth brusha, to zauważ, że ma on swój Z intensity i je musisz zmiejszyć, to nie będzie spłaszczało bryły i taki offtop tablet robi duża różnice jeśli to nie wystarcza to zobacz trimDynamic brusha(na małym intensity) ewentualnie 2 inne smoothy nie znam się to się wypowiem :D tak btw co do pierwszego, znowu zakładam, że robisz w tym scultrisie bryłe bazową i potem do zbrusha, ale tutaj takie moje własne, po co? W zBrushu masz dynamesh, i zSpheres Edited August 15, 2013 by ch3steros Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgred Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 do usuwanie trójkątów jest skrypt: http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/detriangulator Link to comment Share on other sites More sharing options...
CherryDarling Posted August 16, 2013 Author Share Posted August 16, 2013 Wielkie dzięki za pomoc i za skrypt! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts