Skocz do zawartości

Barton czy Thoroughbred ??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Joł joł. Miałem athlona XP 2600+ na Bartonie. Teraz musiałem go sprzedać, kupiłem sobie jeszcze raz - okazało się, że jest na TB, czyli ma 256 kb cashe'u. Tamten mi się kręcił mniej więcej do 2200 mhz (z 1917), szyna to było około 192 mhz. Ten TB co mam osiąga 2500 mhz (szyna 200). Czy potraficie mi poiwedzieć, który - w stanie podkręcenia - będzie szybszy, o ile mniej więcej procent i w jakich zastosowaniach? (obliczenia matematyczne, grafika 3d - render i viewport odzielnie i, ofkoz, gry :D). Dzięki i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

bartek i tb to jest w zasadzie dokladnie to samo. roznica jest dodatkowe 256kb cache'u u bartka, ktory jednak w zasadzie nic nie nie daje w jakichkolwiek zastosowaniach (roznica w granicach bledu...na pewno mniej niz 5%, moze cos w przedziale max. do 2-3% heh) ten twoj tb jak i poprzedni bartek maja szyne 333mhz wiec tu tez bez roznic. w zwiazku z tym szybszy jest ten, ktory wyciagnie wiecej megahertzow z OC. w zwiazku z tym szybszy bedzie tb. w jakich zastosowaniach? wszystkich ile? jakies kilkanascie % tak na oko, chociaz trudno stwierdzic na stowe... porob benchmarki na 2,2 i 2,5 ghz na tym cpu to zbaczysz. pzdr

Napisano

Kamień z serca, już chciałem kiosk im rozwalić za to, że dali mi nie to co trza. W 3dmaxie też nic nie będzie? (Pytam dla pewności)

Napisano

spoko, maksiu na pewno nie skorzysta z dodatkowych 256 cache'u u bartka a na pewno skorzysta z dodatkowych mhz'ow u tb. czyli w sumie jeszcze lepiej na tym wyjdziesz:)