Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie, zamierzam złożyć sobie zestaw pod photoshopa, 3ds maxa + vray i Cada, ale ciężko jest mi się rozeznać w procesorach ponieważ w hardware nie jestem na czasie na razie. Więc mam kilka pytań

1. Haswell i7 4770k, ivy bridge i7 3770k, i7 2600k co je różni? warto inwestować w haswella czy 2600k będzie bardzo dobrym wyborem? oczywiście będę podkręcać po pewnym czasie.

2. któraś z i7 podanych wyżej czy może lepiej xeon W3680? lub 2x xeon e5430?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jest troche benchmarkow cpu na sieci, sprawdz konkretne modele ktore cie interesuja.

Napisano

i7 4770k to ponoć następcą dwóch pozostałych procków z serii I7 które wymieniłeś w testach jest wydajniejszy o jakieś 5% i ciut mniej ciągnie prądu, Co do podstawki jakie mają Haswell to tez nie ma co wariować sam Intel ciągle przebąkuje o wycofaniu się z podstawek lga w nowych seriach procesorów mimo że zapowiedziano ze procesory z serii Broadwell będą na podstawce lga to nie będzie to podstawka stosowana z Haswell. Także licz się ze jeśli z czasem postanowisz zmienić procek na coś nowszego to będzie się to wiązało ze zmianą platformy