Napisano 16 Październik 201311 l Witam wszystkich! Otóż po wymodelowaniu głowy zorientowałem się, że zniknął gdzieś loop wokół ust. Czy moglibyście mi doradzić w jaki najszybszy, najwygodniejszy i najłatwiejszy sposób go dodać? A może lepiej zacząć nowy model?:)[ATTACH=CONFIG]91896[/ATTACH]
Napisano 16 Październik 201311 l no po prostu zrób retopo tego miejsca na necie jest miliard zdjęć z poprawną topologią twarzy :D
Napisano 16 Październik 201311 l Dobra ja może coś więcej powiem. Jeśli chcesz robić retopo to wytnij loopa cutem i popraw siatkę. Ale ja bym radził zrobić od nowa. Mogę coś doradzić: -Zaczynaj robić duże poligony(10 na oczy, 8 na usta, 8 na ucho, nos jest podchwytliwy).Pamiętaj, że zawsze możesz sobie dodać i poprawić siatkę. -Co do samej siatki staraj się trzymać taki sam rozmiar poligonów, u Ciebie nad okiem jest dobry przykład(masz mały, wielki, mały). Teren nad okiem tam możesz pozwolić sobie zrobić triangle, bo mogę się założyć, że Twoja czaszka jest kwadratowata. -Co do nosa. Jeśli nie wiesz gdzie poprowadzić loopa to wsadź go do dziury(tej do nosa :P) -Może to coś da, ale najpierw zrób główne loopy a potem kończ siatkę
Napisano 16 Październik 201311 l Autor Ok, dzieki ch3steros, wlasnie o to mi chodzilo, bo narzedzia z grupy freeform generuja nowy model. Cut wydaje sie byc najlepszy, ale chyba i tak lepiej bedzie zaczac od nowa. Ewentualnie zastanawialem sie nad eksportem do innego softu, zbrusz, mudbox i tam poprawe siatki, ale tam nie mmam zbyt wielkiego doswiadczenia. A co do polygonow, to wlasnie mam ten problem, ze czasem zbyt wczesnie dodaje szczegoly, niepotrzebnie zageszczajac siatke. Czy jest jakies narzedzie, ktore by poprawilo odleglosci pomiedzy krawedziami(moze relax lub cos podobnego)? Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalk
Napisano 16 Październik 201311 l Z maxa to właśnie relax, loop tools albo Constrain edge i ręcznie przesuwanie. Jeszcze mi się zapomniało, ale jak robisz organike w maxie to dawaj flow connect zamiast zwykłego. Co do innych softów to w zbrushu 4r6 masz zRemesher(robi quady, można mu pomagać ustawiać siatkę), Project- nakłada detal z High res na Low res(zmienia ustawiania poligonów na modelu low poly, remesh(subtoolowy) oraz Decimation master(robi trójkąty) I jeszcze jest w pędzlach taki specjal o nazwie Topology. Edytowane 16 Październik 201311 l przez ch3steros