Napisano 24 Październik 201311 l Witam Pytanie jak w temacie. Czego używacie jako sprzętu testowego ? Jakich rozdzielczości używacie jako podstawowej. Może moderator zrobiłby ankietę na forum i przykleił? Ustrojstwa jest od groma a dałoby się coś przynajmniej ustalić. Z tego co wyczytałem na forach najprościej jest na sprzęcie Appla ale cena takiego iPhone + iPad + Mac do kompilacji jest znaczna. Na dzień dzisiejszy najtaniej wychodzi Android tylko jaki smartphon i tablet ? Do moderatora Wolałem tutaj zadać to pytanie niż w dziale hardware gdyż dotyczy rynku gier na urządzenia przenośne i wydaje mi się że zaglądają tu najbardziej kompetentne osoby.
Napisano 24 Październik 201311 l Na sprzęcie Appla wystarczy że przetestujesz na dwóch, trzech urządzeniach i masz duże prawdopodobieństwo że będzie też hulało na reszcie tego sprzętu. Natomiast z androidami już nie jest tak prosto bo jest niezliczona ilość rozdzielczości na tych urządzeniach. I nie ma czegoś takiego jak rozdzielczość podstawowa bo trzeba wziąć pod uwagę że rynek mobile jest rynkiem dynamicznym i często pojawiają się nowe modele z coraz to innymi parametrami. Poprawne przygotowanie nawet na kilka rozdzielczości androidowych nie załatwia sprawy bo i tak się trafi ktoś komu coś nie działa. Dlatego istotne jest wsparcie techniczne już po wypuszczeniu aplikacji/gry i sprawne reagowanie na uwagi klientów zanim zrobią Ci w opiniach czarny pijar. Zerknij na tą stronkę: http://ranking.pl/pl/rankings/mobile-devices-models.html