Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Posiadam procesor i7 970 podkręcony (przez firmę) do 4,20 GHz. Na testach obciążeniowych jest widoczne 4,20 w teście AIDA 64. Pytanie mam następujące, jak i gdzie (w biosie?) ustawić , aby częstotliwość taktowania była widoczna we właściwościach systemu.

Zawsze miałem tak, że prawym przyciskiem na KOMPUTER-> WŁAŚCIWOŚCI-> i w podstawowych informacjach o komputerze w części SYSTEM , Procesor było Intel® Core(M) i7 CPU 970 @ 3,20 GHZ 4,20 a mam teraz :

Intel® Core(M) i7 CPU 970 @ 3,20 GHZ 3,20.

Był to dla mnie bardzo prosty sposób na sprawdzanie czy komputer chodzi na parametrach szybszych bez potrzeby jego testowania.

Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam / Kuba

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

a przypadkiem go nie wybudzasz? Wtedy (jeżeli nie restartujesz za kazdym razem) działa z oryginalnym taktowaniem.

Ew. w biosie zobacz jak jest ustawione, czasem jak jest problem z rozruchem bios resetuje te ustawienia do domyślnie firmowych.

Napisano
  • Autor

Przy pierwszym odpaleniu jak go odebrałem z serwisu to pojawił się komunikat overclocking failed! Wybrałem F1 zamknąłem bioz i poszło jakoś. Zrestartowałem i ponownie komunikat się nie pojawił, był tylko napis speed 4.2 GHz. No i przy teście też niby na te 4.2 idzie. Ale w systemie tego już nie widać. Czy on faktycznie chodzi na poprawnych parametrach ? Jakiś screen załączyć ?

Napisano

Cpu-z prawde ci powie wlacz go i wlacz jakis program, zobaczysz pewnie masz ustawione ze w procesie bezczynnosci oszczedzanie energii i dla tego nie pisze ci 4.2ghz. Ale po co ci to ustawiac na sztywno ??? czy ta cyferka cos zmieni ??.

Napisano
  • Autor

Ponieważ ustawienia potrafią się z czasem ( z niewiadomych powodów) restartować, zapis ten pozwalał kontrolować ustawienia komputera. Nie zawsze podczas uruchamiania spoglądam jaki jest speed. Czy wyłączeni oszczędzania energii to skomplikowana sprawa ?

Napisano

nie wiem czy w biosie mozesz to wyłaczyć ale nie polecałbym. Włącz jakiś benchmark i będziesz miał 100% mocy.

Jak masz procek 4ghz to restart systemu zajmie z 15sekund więc nie wiem czy nie szybciej by było sprawdzić zamiast tu pisac ;)

Napisano

Bios sam sie nie resetuje a jezeli sie tak dzieje to wymien bateryjke na plycie glownej albo masz cos wadliwe.