Napisano 31 Październik 201311 l Witam. Posiadam procesor i7 970 podkręcony (przez firmę) do 4,20 GHz. Na testach obciążeniowych jest widoczne 4,20 w teście AIDA 64. Pytanie mam następujące, jak i gdzie (w biosie?) ustawić , aby częstotliwość taktowania była widoczna we właściwościach systemu. Zawsze miałem tak, że prawym przyciskiem na KOMPUTER-> WŁAŚCIWOŚCI-> i w podstawowych informacjach o komputerze w części SYSTEM , Procesor było Intel® Core(M) i7 CPU 970 @ 3,20 GHZ 4,20 a mam teraz : Intel® Core(M) i7 CPU 970 @ 3,20 GHZ 3,20. Był to dla mnie bardzo prosty sposób na sprawdzanie czy komputer chodzi na parametrach szybszych bez potrzeby jego testowania. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam / Kuba
Napisano 31 Październik 201311 l a przypadkiem go nie wybudzasz? Wtedy (jeżeli nie restartujesz za kazdym razem) działa z oryginalnym taktowaniem. Ew. w biosie zobacz jak jest ustawione, czasem jak jest problem z rozruchem bios resetuje te ustawienia do domyślnie firmowych.
Napisano 31 Październik 201311 l Autor Przy pierwszym odpaleniu jak go odebrałem z serwisu to pojawił się komunikat overclocking failed! Wybrałem F1 zamknąłem bioz i poszło jakoś. Zrestartowałem i ponownie komunikat się nie pojawił, był tylko napis speed 4.2 GHz. No i przy teście też niby na te 4.2 idzie. Ale w systemie tego już nie widać. Czy on faktycznie chodzi na poprawnych parametrach ? Jakiś screen załączyć ?
Napisano 2 Listopad 201311 l Cpu-z prawde ci powie wlacz go i wlacz jakis program, zobaczysz pewnie masz ustawione ze w procesie bezczynnosci oszczedzanie energii i dla tego nie pisze ci 4.2ghz. Ale po co ci to ustawiac na sztywno ??? czy ta cyferka cos zmieni ??.
Napisano 3 Listopad 201311 l Autor Ponieważ ustawienia potrafią się z czasem ( z niewiadomych powodów) restartować, zapis ten pozwalał kontrolować ustawienia komputera. Nie zawsze podczas uruchamiania spoglądam jaki jest speed. Czy wyłączeni oszczędzania energii to skomplikowana sprawa ?
Napisano 3 Listopad 201311 l nie wiem czy w biosie mozesz to wyłaczyć ale nie polecałbym. Włącz jakiś benchmark i będziesz miał 100% mocy. Jak masz procek 4ghz to restart systemu zajmie z 15sekund więc nie wiem czy nie szybciej by było sprawdzić zamiast tu pisac ;)
Napisano 4 Listopad 201311 l Bios sam sie nie resetuje a jezeli sie tak dzieje to wymien bateryjke na plycie glownej albo masz cos wadliwe.