Napisano 2 Wrzesień 200420 l W końcu dojrzałem do decyzji, chcę się chłodzić wodą. I peceta też. Pytanie tylko, czy do kompletnego zestawu do chłodzenia CPU i GPU za mniej lub równo 200 zeta jest sens podchodzić ? I jak to jest z chłodzeniem kart graficznych, czy są bloki, które bejmowałyby GPU i ram? (mam je po jednej stronie pcb). Kurde, jednym słowem ile by to kosztowało, żeby było bezpieczne i skuteczne. Nawet nie bardzo mi zależy na hałasie ani na wymiarach.
Napisano 2 Wrzesień 200420 l moj kolega zrobil to za 90 zl jak Ci na tym zalezy bardzo to moge sie spytac jak? i gdzie?:) pozdrawiam
Napisano 2 Wrzesień 200420 l najlepiej jak: skombinujesz blok skombinujesz pompke skombinujesz zbiornik wezyki zbrojone (ponoc dluzej wytrzymuja) skombinujesz chlodnice (duzo osob korzysta z przystosowanych nagrzewnic od OPLI etc) i cierpliwosc co chcesz tym chlodzic? jak bys chcial highend to taki wypasny zetsawik w http://www.proline.pl to ok 1200 :) razem z peltierem 226W na procka oraz mniejszym na grafe... hehe ale to dla zapalencow :) a tak chyba 300 to cos w miare mozna zlozyc moja rada - omijac CPC z daleka choc to informacja nie zpierwszej reki to ponoc robia badziew greets
Napisano 2 Wrzesień 200420 l Ja już mam złożony WC, co prawda narazie obok. Chodzi juz prawie tydzień bez żadnych przecieków. Muszę jeszcze skombinować CopperShima na procka i zabieram się za montaż wewnątrz obudowy. Jeśli chodzi o części ja wszysko kupowałem na http://www.x4pro.pl. Mają bloki zarówno na procesory, mostki północne, GPU oraz wszystkie niezbędne akcesoria. W proline mają większą ofertę jeśli chodzi o bloki. Tylko mała uwaga co do cen w tym sklepie (x4pro), węże Eheim kupisz nieco taniej w dobrym sklepie zoologicznym, myślę że pompkę też tam można dostać. Musisz tutaj pamiętać, że im więcej bloków tym mocniejsza musi być pompka. Zaciski do węży i złączki też są wiele tańsze w pierwszym lepszym żelaźniaku, czy markecie typu Leroy Merlin. Jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy na firmową chłodnicę dedykowaną dla chłodzenia wodnego, możesz skorzystać z nagrzewicy samochodowej - z tego co wiem te od opla kadeta cieszą się dużą popularnością. Mój zestaw: - blok X3M amd - pompka Eheim 1048 - chłodnica Black Ice Extreme - kilka metrów węża