Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

No wiec kiedy chce juz renderowac animacje (nie zalezlnie czy scanlinem, mentalem czy Vrayem) to wyskakuje mi zawiadomienie o tresci:

"

You are rendering a sequence with no assigned file.

Frames may by lost.

Do you want to continue?

[Tak] [Nie]

"

Jezeli kaze mu wyrenderowac, to po zapisie w pliku nie ma zadnej klatki, a jezeli klikne na nie to nie renderuje;/

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w opcjach renderingu wybierz zapisanie renderu do pliku:

w render output kliknij w files i podaj typ i nazwę pliku. Jeśli wybierzesz plik graficzny (BMP, TIFF, JPG itd) to otrzymasz każdą klatkę w osobnym pliku o zadanej nazwie + numer. Jeśli wybierzesz avi, będziesz musiał dodatkowo wybrać kodek i po zrenderowaniu otrzymasz plik z animacją.

Napisano

OMG :D, widac ze zaczynasz z maxem :D, no VGT ma racje, nic dodac + nic -, najlepiej wybierz kodek na brak czyli "No compression" - i potem uzyj virtual dub'a zeby uzyskac dobra kompresje - tylko pamiętaj ze render dłuzszej animacji do pliku bez kompresji to samobójstwo - jesli masz mało miejsca na hdd i jesli renderujesz z wiekszą rozdziałka :D ( > 640x480) :D zycze powodzenia w pracy...;)

Napisano
  • Autor

Teraz wywala inny blad:/

"

Could not open log file for reading

"

Gdzie sa te logi? I co ja mam z nimi zrobic?

Napisano

Domyślam się, że chcesz zakodować klatki do Divx'a. Właśnie taki komunikacik mi wyskakiwał jak chciałem się dowiedzieć jak działa 2-pass encoding. Przy tym trybie animacja kodowana jest w dwóch podejściach; pierwszy to ogólne rozeznanie mające na celu najefektywniejsze rozmieszczenie informacji na poszczególne klatki. W tym podejściu tworzą się dwa pliki: jeszcze nieużyteczny .Avi i właśnie .Log z tymi informacjami. Właściwy zakodowany Avik powstaje za drugim podejściem.

Efektywnie oznacza to dwukrotną pracę nad animacją, a bezpośrednio z Maxa raczej nie wyjdzie (trzeba by dwa razy renderować wszechno...). Można oczywiście stosować pełne klatki na wyjściu z maxa, a potem potraktować jakimś xvid czy divx'em właśnie z 2-passem. Albo po prostu stosować 1-pass z maxa... uff...

Napisano

na poczatek nieskompresowane a pozniej w Virtual-Dub'ie na div-x i problem z glowy