Napisano 2 Wrzesień 200420 l No wiec kiedy chce juz renderowac animacje (nie zalezlnie czy scanlinem, mentalem czy Vrayem) to wyskakuje mi zawiadomienie o tresci: " You are rendering a sequence with no assigned file. Frames may by lost. Do you want to continue? [Tak] [Nie] " Jezeli kaze mu wyrenderowac, to po zapisie w pliku nie ma zadnej klatki, a jezeli klikne na nie to nie renderuje;/
Napisano 2 Wrzesień 200420 l w opcjach renderingu wybierz zapisanie renderu do pliku: w render output kliknij w files i podaj typ i nazwę pliku. Jeśli wybierzesz plik graficzny (BMP, TIFF, JPG itd) to otrzymasz każdą klatkę w osobnym pliku o zadanej nazwie + numer. Jeśli wybierzesz avi, będziesz musiał dodatkowo wybrać kodek i po zrenderowaniu otrzymasz plik z animacją.
Napisano 2 Wrzesień 200420 l OMG :D, widac ze zaczynasz z maxem :D, no VGT ma racje, nic dodac + nic -, najlepiej wybierz kodek na brak czyli "No compression" - i potem uzyj virtual dub'a zeby uzyskac dobra kompresje - tylko pamiętaj ze render dłuzszej animacji do pliku bez kompresji to samobójstwo - jesli masz mało miejsca na hdd i jesli renderujesz z wiekszą rozdziałka :D ( > 640x480) :D zycze powodzenia w pracy...;)
Napisano 2 Wrzesień 200420 l Autor Teraz wywala inny blad:/ " Could not open log file for reading " Gdzie sa te logi? I co ja mam z nimi zrobic?
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Domyślam się, że chcesz zakodować klatki do Divx'a. Właśnie taki komunikacik mi wyskakiwał jak chciałem się dowiedzieć jak działa 2-pass encoding. Przy tym trybie animacja kodowana jest w dwóch podejściach; pierwszy to ogólne rozeznanie mające na celu najefektywniejsze rozmieszczenie informacji na poszczególne klatki. W tym podejściu tworzą się dwa pliki: jeszcze nieużyteczny .Avi i właśnie .Log z tymi informacjami. Właściwy zakodowany Avik powstaje za drugim podejściem. Efektywnie oznacza to dwukrotną pracę nad animacją, a bezpośrednio z Maxa raczej nie wyjdzie (trzeba by dwa razy renderować wszechno...). Można oczywiście stosować pełne klatki na wyjściu z maxa, a potem potraktować jakimś xvid czy divx'em właśnie z 2-passem. Albo po prostu stosować 1-pass z maxa... uff...
Napisano 16 Wrzesień 200420 l na poczatek nieskompresowane a pozniej w Virtual-Dub'ie na div-x i problem z glowy