Napisano 13 Marzec 200322 l Czesc Ptysie :) Ja do was z waznym dla mnie dylematem: Mam w planach kupic komputer dedykowany pod maxa i tu mi sie rodzi pytanie: Co mam kupic? Wiem ze Max se na pewno nie radzi tak jak powinien z obsluga 2 prockow ( a przynajmniej max 4.2 tak mial - a max 5? ktos wie ) no i wiem ze Quatro Nvidii jest calkiem konkretne .. ale co wybrac? Prosze poradzcie...;) [Edited on 13-3-2003 by und3r]
Napisano 14 Marzec 200322 l Napisze tak: ja definitywnie zmienilem konfiguracje juz rok temu z Pentium III na AMD XP i tak pozostalo - jestem bardzo zadowolony z tej decyzji, rowniez finansowo taki krok okazal sie znacznie korzystniejszy. 3ds max ma zadowalajaca szybkosc renderingu przy uzyciu silnika GI - finalRender. Oczywiscie ze kazdy sprzet mozna \"zajechac\" - dlatego jesli mowie \"zadowalajaca szybkosc\" to oznacza np. ze jestem w stanie wykonac bez-stresowo dobrej jakosci rendering w wysokiej rozdzielczosci, na dzien przed terminem oddania projektu. Mysle ze takie wyjasnienie pojecia szybkosci komputera jest dobre! :) Aktualnie (marzec 2003) jest dobry czas do kupowania / upgrade\'owania sprzetu. Procesory AMD XP wciaz tanieja, ceny renomowanych pamieci DDR 333 rowniez kosztuja smieszne pieniadze. Co do karty graficznej Quadro to - jak chcesz, kosztuje pewnie niemale pieniadze, a rownie duza wydajnosc mozesz uzyskac np. na typowej GF4 Ti \"przerabiajac\" ja programowo na SoftQuadro (opis w tym dziale)... W dziale Benchmark masz podane czasy renderingow scen testowych w 3ds max 4 - jednak roznica 1sekundy w przod czy w tyl nie bardzo moze cokolwiek przesadzic - wiadomo. Z praktycznego punktu widzenia i uzytkowania ja polecam zestaw oparty na AMD XP 2200+ lub wyzszy, min 512MB DDR 333 i grafike oparta na GF 4 Ti. Do tego dobry monitor 19\" koniecznie z certyfikatem TCO 99 ! i to wszystko - bedzie dosyc wydajnie i ekonomicznie! pozdr Marek [Edited on 14-3-2003 by MareG]
Napisano 14 Marzec 200322 l certyfikat TCO 99? z czym to sie je?? czy dzieki temu nie pogorszy mi sie wzrok? ;) pozdro
Napisano 14 Marzec 200322 l zgadza sie (przynajmniej teoretycznie) - certyfikat TCO nadaje sie urzadzeniu, jesli spelnia ono surowe normy dot. bezpieczenstwa, ekologii i obnizonej emisji (spalin?!) tzn szkodliwych pól itd. Poza tym chyba lepiej i bezpieczniej kupic monitor ktory spelnia w/w normy i nosi na obudowie stosowny znak np. TCO99 niz kupic tanszy \"noname\", na ktorym dumnie napisano Low Radiation. Tak ja uwazam, a poza tym i tak zakladam \"bryle\" z filtrem gdy pracuje przy kompie... pozdr
Napisano 15 Marzec 200322 l max sobie nie radzi z dualkami? pewnie czytales na toms hardware ?? to zapomnij radzi sobie i to bardzo dobrze. a jak chcesz kupic kompa pod maxa to kupuj serię geo-pc z www.komputronik.pl , albo maca
Napisano 15 Marzec 200322 l racja-4.26wykorzystuje okolo 30 procent drugiego procka przy poruszaniu scena a w 100 procentach przy renderowaniu-jak saygon- geo pc a jesli masz naprawde duzo forsy to dell z wildcatem na pewno Cie zaspokoi;)
Napisano 2 Czerwiec 200321 l Hmmm. Jak masz troche kasy to moge ci polecić: Intel Pentium 4 2.4 512 L2 Cahce 800 mhz FBS Microstar Intel 875 Dual DDR 400mhz HT magistrala do 800mhz Gainward GeForce4 PowerPack! Ultra/750-8X XP \"GS\" Fire. Na GeForce 4 Ti800 SE 128 MB DDR z VIVO i 3D 4DVI Naprawdę gorąco polecam.
Napisano 13 Czerwiec 200321 l mam durona 1.2 ghz 512 ddr 266mhz....ge-force2 400 64 mb..... i narzekam tylko na np. tesselate bo np. przy 3 i wartosci hmm 80... max potrafi sie zawiesic...i koniec....i nie wiem co zmienic w kompie (co dokupic) zeby dzialal normalnie.....a na render nie narzekam :]