Napisano 4 Wrzesień 200420 l Nakręciłem sobie amatorski film i chcę się spróbować w stworzeniu miecza świetlnego. Wygląda to tak: Tworzę plane w widoku front i w materiale ustawiam pokazywanie materiału w widoku i difuse na bitmap i ładuję film. Tworzę kolejne plane symbolizujące miecz i przesówam o 0,1 w stronę kamery, aby był z przodu. Ustawiam materiał blend, pierwszy to biały, drugi to kolor miecza, a maskę na fallof. I teraz pojawia mi się problem bo nie wiem jak zrobić żeby miecz trochę tworzył poświatę(aurę) oświecającą zdjęcie??
Napisano 4 Wrzesień 200420 l takie rzczey to najlepiej chyba w photoshopie zrobic:) ale moge sie mylic :)pozdrawiam
Napisano 5 Wrzesień 200420 l A jak chcesz w maxie to podluz film jako tlo, zrób rectangle --> editable spline --> zanimuj ruch wierzcholkow stosownie do ruchu "miecza", naluz na niego extrude o zerowej grubosci i lens effects glow. Oczywiscie Photoshop, combustion i AE sarówniez dobrym sposobem.
Napisano 5 Wrzesień 200420 l a nie lepiej zanimowac nurbs`y ? wieszcholi sa w pelni animowalne wiec mysle ze lepiej bylo by animowac nurbsy klucz po kluczu ....
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Autor No ale Photoshop nie edytuje animacji tylko pojedyncze zdjęcia. Czy może znacie jakiś program który zapisuje animację w pojedynczych plikach graficznych?
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Mozna w photoshopie - z uzyciem filmstripa (mozna puscic to z Premiery). W pliku takim masz klatki rozmieszczone w kolumnach obok siebie na jednej warstwie. 1. Puszczasz filmstripa z premiery 2. otwierasz w Fotosklepie i zapisujesz jao inny plik (np. psd :-) ), 3. Edytujesz 4. splaszczasz warstwy 5. zapisujesz na oryginalnym (wyeksportowanym) filmstripie 6. Wciagasz filmstripa do Premiery 7. Jak cos pokrecilem to poprawcie - odtwarzam z pamieci, a robilem to tylko raz i to dosc dawno temu... 8. W maxie mozna ladnie zrobic glowa i flary np. przy uderzaniu dwoch mieczy - ale metod i softu jest sporo. Jak kto zdolny to i w Paincie zrobi :-P