Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie! Mam nast臋puj膮cy problem: stworzy艂am wall, wstawi艂am tam sliding door, wszystko si臋 pi臋knie automatycznie wyci臋艂o, zrobi艂am z tego editable poly, na艂o偶y艂am materia艂y, posz艂am spa膰. Nast臋pnego dnia po w艂膮czeniu programu drzwi s膮 w 艣rodku 艣ciany, wyci臋cie si臋 'zepsu艂o'. Czy da si臋 to jako艣 naprawi膰?

• Odpowiedzi 8
  • Wy艣wietle艅 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam.

Mam podobny problem wi臋c podpinam si臋 pod dyskusj臋.

M贸j problem dotyczy wstawiania okien - jedno okno wstawi臋 w 艣cian臋 jest ok. Kopiuj膮c to okno gdzie艣 dalej albo wstawiaj膮c nowe obok, co艣 dziwnego dzieje si臋 ze 艣cian膮. otw贸r albo jest mniejszy od okna, albo w otworze tworz膮 mi si臋 jakie艣 dziwne tr贸jk膮tne poligony. Co jest przyczyn膮??

Pozdrawiam

Napisano

Madejowy - tworzenie si臋 tr贸jk膮tnych poligon贸w mo偶e wynika膰 z tego, 偶e przesuwale艣/a艣 okno w poziomie. Nie nale偶y przesuwa膰 okna w poziomie przed podniesieniem do g贸ry bo wtedy powstaj膮 zaburzenia linearne. Kopiuj okna juz na konkretnej wysoko艣ci.

pzdr

Napisano

stworzy艂em okno, nie podnosz臋 go, a jedynie chc臋 kopiowa膰 w poziomie - i przy kopiowaniu i przy przesuwaniu tak mi si臋 dzieje. co ciekawe dziej臋 mi si臋 tak wy艂膮cznie na jednej 艣cianie. na 3 pozosta艂ych nie ma takiego problemu;/

Napisano

Ja z kolei stworzy艂am moje drzwi, zmieni艂am ich wymiary, dopasowa艂am do 艣ciany i p贸藕niej ju偶 kopiowa艂am (w poziomie). Na pocz膮tku pr贸bowa艂am je tworzy膰 z widoku z g贸ry i nic si臋 nie wycina艂o i gdzie艣 wyczyta艂am, 偶e trzeba to robi膰 z perspektywy. Najgorzej, 偶e w moim przypadku w 艣cianie powsta艂a dziura, a p贸藕niej znikn臋艂a. Czy po艂膮czenie 艣ciany z oknem opcj膮 align co艣 da?

Napisano

madejowy - dzieje si臋 tak na jednej tylko 艣cianie mimo resetowania max'a i wstawienia po prostu nowego wall'a? Yoooanna - nie wiem czemu Ci nie wycina.. czy nie wycina Ci wszytskich otwor贸w czy tylko tego jednego? Jeszcze jest opcja, 偶e masz te偶 rzut pomieszczenia 2D i wtedy max si臋 myli i przyciaga snapami drzwi do rzutu zamiast do wall'a. Gdyby tak by艂o nale偶y ukry膰 rzu膰. (display-hide selected)

Napisano

Nie wycinaj膮 si臋 wszystkie. To znaczy naj艣mieszniejsze jest to, 偶e wyci臋艂y si臋, by艂o jak nale偶y i dopiero przy nast臋pnym w艂膮czeniu programu pojawi艂 si臋 ten problem. Je艣li chodzi o ich rysowanie to szczerze m贸wi膮c nie pami臋tam czy rysowa艂am z w艂膮czonym rzutem, czy z autogrid'em czy te偶 mo偶e na oko i zmieni艂am wymiary oraz dopasowa艂am, bo robi艂am to metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w. Zale偶y mi najbardziej na odkryciu czemu si臋 zepsu艂o, bo mog臋 to sobie rozrysowa膰 jeszcze raz przy mojej ilo艣ci okien, ale po pierwsze je艣li ma si臋 tak robi膰 za ka偶dym razem to bez sensu, a po drugie przy wi臋kszej ilo艣ci okien itp., mo偶na si臋, 艂adnie m贸wi膮c, zniech臋ci膰, a to przecie偶 taka fajna funkcja :)

Napisano

Witam ponownie.

Dziwna sprawa:)

Na jednej 艣cianie nie mog臋 wyci膮膰 kilku okien, bo wtedy straszne rzeczy dziej膮 si臋 z poligonami na 艣cianie. Obchodz臋 to w ten spos贸b, 偶e poprostu zamiast jednego odcinka 艣ciany, w kt贸rym maj膮 by膰 np 3 okna, robi臋 3 艣ciany, w ka偶dej po jednym oknie:) Mog臋 pracowa膰 tak p贸艂 dnia, nic si臋 nie dzieje - zapisuje plik, odpalam program nast臋pnego dnia, co si臋 dzieje? Pe艂no wsz臋dzie jaki艣 tr贸jk膮t贸w, poligon贸w, jedna wielka paj臋czyna wsz臋dzie - wystarczy, 偶e podnios臋 dowolny element z tymi poligonami do g贸ry, nast臋pnie nacisn臋 ctrl + z i wszystko wraca do normy.

wtf? ;)

Napisano

Zabawy ci膮g dalszy - jestem leniem i lubi臋 t臋 funkcj臋, w kolejnej wizualizacji robi艂am jak @madejowy, tak na wszelki wypadek (oddzielny wall do ka偶dego okna, nie by艂o ich zbyt wiele). Na pr贸b臋 na 2 okna na艂o偶y艂am materia艂, na reszt臋 nie i co? Przy kolejnym podej艣ciu do Max'a nast臋pnego dnia znikn臋艂y mi tylko te 2 okna z teksturami. Nie wiem czy to b艂膮d tej funkcji czy ja co艣 藕le robi臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci