Napisano 8 Styczeń 201411 l Mam problem, od kilku dni jak kliknę "perspective" i otwiera mi się menu wyboru typu widoków, kamery i światła, nie mogę dostać się do tych dwóch ostatnich. Gdy klikam "lights" albo "cameras", kompletnie nic się nie dzieje :/ Nie wiem czy to jest związane, ale oprócz tego, przy renderowaniu mam białe otoczenie które daje wystarczająco mocne światło, by przepalać niektóre elementy. Nie ma żadnego źródła światła, a render wygląda tak... Tło wychodzi przezroczyste. Dodam jeszcze że ustawienia vraya brałem z tutorialu na youtubie, a potem ustawiłem wszystko według tego poradnika chaosgroup z forum.
Napisano 9 Styczeń 201411 l pokarz rzut ze sceny nie render tylko rzut, nie masz przypadkiem pozamrażanych świateł i kamery w scenie? nie mówiąc ze w tle wygląda że masz jakiś obiekt.
Napisano 9 Styczeń 201411 l Autor Ok, chyba jednak miałem źródło światła, przepraszam. Teraz w załącznikach wrzuciłem render bez żadnego źródła (czy to białe tło jest normalne?) i rzut. Budynek stoi na płaszczyźnie w kształcie zbliżonym do trapezu, a materiały i budynku i płaszczyzny to VrayMtl. Na trzecim załączniku jest render z vraylight. Problem nadal pozostaje w zarządzaniu kamerą i światłem. Gdy mam zaznaczone źródło światła, w trybie realistic wszystko jest ok, (tło jest ciemne. Przy renderowaniu robi się białe). Gdy nie mam zaznaczonego światła, nie świeci ono. Nie mogę go zablokować żeby świeciło cały czas w realistic, bo nie otwiera mi się to menu