Napisano 26 Styczeń 201411 l Próbuję zrobić coś w stylu proceduralnego popękanej ziemi problemem jest(gdyby nie ta przerażająca ilość ustawień w Mantrze...) uzyskanie popękań chciałem użyć do tego voronoi text z SOuPa, ale nie supportuje tego vray, próbowałem wstawić to w rampa i w ten sposób obejść problem. Ktoś zna jakieś rozwiązanie? Ew. inny sposób aby uzyskać noise podobny do voronoia?
Napisano 26 Styczeń 201411 l Jedno z tych "łatwiejszych" rozwiązań pierwsze z brzegu : http://www.larmor.com/LarmorVoronoiMayaPlugin/ pozdrawiamy
Napisano 26 Styczeń 201411 l Autor Jasne, ale dostaje nie proceduralną texture tylko geometrie co mi mało pasuje. Jakbym chciał geometrie zrobiłbym to sobie w SOuPie ;)
Napisano 26 Styczeń 201411 l Jasne, ale dostaje nie proceduralną texture tylko geometrie co mi mało pasuje. Jakbym chciał geometrie zrobiłbym to sobie w SOuPie ;) W porządku. ;) W jaki sposób nie supportuje textury Vray ? Może aby zaczął supportować trzeba mu wyrenderować sekwencję tych popękań na dysk aby mógł je ujrzeć ?
Napisano 26 Styczeń 201411 l W porządku. ;) W jaki sposób nie supportuje textury Vray ? Może aby zaczął supportować trzeba mu wyrenderować sekwencję tych popękań na dysk aby mógł je ujrzeć ? p.s w sprawie noisa podobnego do VORA kombinuj z mandelbrotem i jego odpowiedniej powtarzalności plus zwykły noise jako maska.
Napisano 26 Styczeń 201411 l Autor W jaki sposób nie supportuje textury Vray ? Może aby zaczął supportować trzeba mu wyrenderować sekwencję tych popękań na dysk aby mógł je ujrzeć ? W zasadzie racja tylko, że wtedy to już nie będzie proceduralne :P Nie supportuje nie widzi prawidłowo/nie rozumie danych nie do końca rozumiem w czym problem jeśli po przejściu przez supprotowaną(zgodnie z dokumentacją) teksture nie potrafi tego dobrze odczytać wydawało mi się, że tylko same dane wektorowe dotyczące koloru, chyba, że Vray nie potrafi w jakiś sposób odczytać lokalizacji po UV
Napisano 26 Styczeń 201411 l W zasadzie racja tylko, że wtedy to już nie będzie proceduralne :P Nie supportuje nie widzi prawidłowo/nie rozumie danych nie do końca rozumiem w czym problem jeśli po przejściu przez supprotowaną(zgodnie z dokumentacją) teksture nie potrafi tego dobrze odczytać wydawało mi się, że tylko same dane wektorowe dotyczące koloru, chyba, że Vray nie potrafi w jakiś sposób odczytać lokalizacji po UV Niestety Maya nie jest programem proceduralnym jak H. Ma inne wady , zalety. Wydawać by się mogło , że jest proceduralna i , że wszystko w niej można cofnąć / przewinąć i podłaczyć. Nie do końca tak jest jakby być mogło. W zwiazku z tym trzeba to ręcznie fejkować i np. za pomocą rampy zasymulować wg. UV tą proceduralność "czegoś tam" . Vray + soup + maya = to połaczenie i inne podobne = fejk as much as U can ;) aby tylko Maya lub wtyczka zrozumiała o co kamon itd. pozdrawiamy
Napisano 27 Styczeń 201411 l Autor Podłączenie rampy to była pierwsza rzecz jaka wpadła mi do głowy, zasadniczo to gdyby Vr w 2.4 dopuszczał OSL może bym próbował to zrobić w taki sposób... W każdym razie prawdopodobnie będę musiał znaleźć jakiś pattern seamlesowy teraz i przerobić to w nieco inny sposób.