Piotr Dobosz Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Witam wszystkich mam problem ktorego za nic nie moge rozwiazac a nawet dwa.:( popierwsze nie moge zapisac tga do avi bo wyskakuje mi blad systemu:( moze odpoczatku robie animacje na konkurs i wedlog zalecen wszytskich cala animacje zrenderowalem klatka po klatce do plikow tga. a teraz mam problem nie moge tego tga zapisac do avi bo wyskakuje mi blad:( wszystkie klatki sa 640/480 sa w ladnej jakosci do jakiego formatu to zapisac zeby bylo dalej ladnie tylko zeby mniej zajmowalo? czy moze lepiej zapisac to do avi lub mov bezkompresji wstawic do czegos takiego jak premiere i tam skompresowac jakims divixem? co mam robic???? jeszcze tyle pracy przedemna a dopiero wyrenderowalem polowe ale nie wiem co dalej z tym robic? jak to kompresowac? do czeggo i w jakich parametrach pomozecie? z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi i jescze raz bardzo dzikuje:) pozdrawiam serdecznie
streaker Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Czekaj, czekaj, bo nie za bardzo rozumie o co ci chodzi, masz animacje zapisana do targi (.tga) i w czym ty to chciałeś łączyć?? Prosty sposób to: Ładujesz wszstko do premiera, w oknie pojektu ustawiasz je w odopwiedniej kolejności i dajesz automate to seqence ( w oknie projektu na dole) czas trwania 1 klatka i zapisujesz to do dv (nie probój do divx czy xvida bo robi śmieci na obrazie. No a potem to juz VirtualDub i divx.
Piotr Dobosz Napisano 8 Wrzesień 2004 Autor Napisano 8 Wrzesień 2004 dziekiiii:) bardzo:) jeszcze tylko male pytanko co to jest ten virtualdub to jakis oddzielny program? naprawde dzieki balem sie tego bo nigdy tego nie robilem a teraz juz koncze moja animacje mam wszystko tga i nie wiedzialem co z tym dalej robic? gdzie to laczyc i wogole:) pozdrawim serdecznie i bardzo dziekuje
streaker Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 VirtualDub to taki mały fajny programik, służy do prostej edycji (wycinanie fragmentów z divx, narzucanie prostych filtrów, zmiana framerate, no i możesz nim zakodować bezproblemowo do divx) http://www.virtualdub.com, tam sie wszystkiego dowiesz. Aha, i nie obsługuje kodeka dv microsoftu.
streaker Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 A skoro nie obsługuje kodeka dv microsoftu, możesz albo sprawdzić, czy canopus lub mainconcept daja za darmo swoje kodeki dv i cich użyć, lub zakodować do innego formatu (np.mpeg) i wtedy wrzucić do vduba. Nie wiem jak się sprawa ma np. w przypadku nanduba czy innych programów, czy one akceptują kodek z microsoftu. Co do premiera, to z niego otrzymasz obrazu 720*576, czyli standardowy pal, jeżeli masz 640*480, to sie nic nie przejumj, jak ci się do uda wrzucić do vduba to tam w opcjach divx włączasz crop i obcinasz tyle ile potrzebujesz z każdej strony.
Piotr Dobosz Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Napisano 9 Wrzesień 2004 Dzikuje bardzo za WIELKA pomoc:) jestem starsznie wdzieczny teraz mam przynajmniej wizje tego co mam robic:) i zrobie to:) dzikuje bardzooooo jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi