Napisano 12 Luty 201411 l Cześć, czy ktoś z Was, szanowni koledzy i koleżanki może mi podpowiedzieć czy mam zacząć szukać prawnika? :) W skrócie wygląda to tak: pracuję od dłuższego czasu dla pracowni architektonicznej, od pół roku pracujemy nad katalogiem domów. Kilka dni temu oznajmiłem, że chciałbym zmienić zasady naszej współpracy. Chcę założyć własną firmę z takich i owakich powodów. Póki co mogę nadal pracować dla państwa jako podwykonawca itd itp. Wszystko było już uzgodnione aż jakaś mądra głowa wpadła na pomysł, że, cytuję: będę musiał podpisać klauzulę lojalności i nie będę mógł robić dla nikogo domków do katalogu bo oni będą ponosić z tego tytułu straty. Wydaje mi się to niedorzeczne, więc wolałbym się dowiedzieć jak najwięcej w tym temacie zanim wznowię rozmowy. Będę wdzięczny jeżeli ktoś z Was mnie oświeci jak to z tymi lojalkami jest. Pozdrawiam Leszek
Napisano 12 Luty 201411 l Wydaje mi się, że to tylko kwestia kasy. Jeśli opłaca Ci się taką umowę podpisać to nie ma problemu. Muszą sobie zdawać sprawę, że to dla Ciebie ograniczenie potencjalnych zarobków i trzeba Ci to zrekompensować. Lisy, Wojewódzkie, itd też mają popodpisywane lojalki i źle na tym nie wychodzą. Oni będą mieli Ciebie na wyłączność a ty money, money, money...
Napisano 12 Luty 201411 l Autor No tak, wtedy to ma sens. Muszę się w takim razie tylko przygotować na opcję, w której nie godzą się na moje warunki. Dzięki za odpowiedź.
Napisano 12 Luty 201411 l Autor Wklejam tutaj, może przyda się komuś w podobnej sytuacji: Kodeks Pracy o zakazie konkurencji Zakaz konkurencji został opisany w Kodeksie Pracy w artykułach: Art. 1011. § 1. W zakresie określonym w odrębnej umowie, pracownik nie może prowadzić działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy ani też świadczyć pracy w ramach stosunku pracy lub na innej podstawie na rzecz podmiotu prowadzącego taką działalność (zakaz konkurencji). § 2. Pracodawca, który poniósł szkodę wskutek naruszenia przez pracownika zakazu konkurencji przewidzianego w umowie, może dochodzić od pracownika wyrównania tej szkody na zasadach określonych w przepisach rozdziału I w dziale piątym. Art. 1012. § 1. Przepis art. 1011 § 1 stosuje się odpowiednio, gdy pracodawca i pracownik mający dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, zawierają umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy. W umowie określa się także okres obowiązywania zakazu konkurencji oraz wysokość odszkodowania należnego pracownikowi od pracodawcy, z zastrzeżeniem przepisów § 2 i 3. § 2. Zakaz konkurencji, o którym mowa w § 1, przestaje obowiązywać przed upływem terminu, na jaki została zawarta umowa przewidziana w tym przepisie, w razie ustania przyczyn uzasadniających taki zakaz lub niewywiązywania się pracodawcy z obowiązku wypłaty odszkodowania. § 3. Odszkodowanie, o którym mowa w § 1, nie może być niższe od 25% wynagrodzenia otrzymanego przez pracownika przed ustaniem stosunku pracy przez okres odpowiadający okresowi obowiązywania zakazu konkurencji; odszkodowanie może być wypłacane w miesięcznych ratach. W razie sporu o odszkodowaniu orzeka sąd pracy. Art. 1013. Umowy, o których mowa w art. 1011 § 1 i w art. 1012 § 1, wymagają pod rygorem nieważności formy pisemnej. Art. 1014. Przepisy rozdziału nie naruszają zakazu konkurencji przewidzianego w odrębnych przepisach. http://www.mlodyprzedsiebiorca.pl/akademia-modego-przedsibiorcy/prawo/153-kodeks-pracy-o-zakazie-konkurencji