Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nadzieję, że dobry dział...

Mam na komputerze postawiony serwer do developingu/testowania stron www. Przy pomocy MAMP, ale to chyba nieistotne. Co mam wpisać w pliku .htaccess, aby poprawnie przekierowywało pliki CSS do potrzebnego mi w danym momencie folderu?

W ramach testów udało mi się np. podmienić plik style.css na test.css. Strona z ustawionym stylem style.css wygląda zgodnie z test.css.

Obecnie mój plik .htaccess wygląda tak:

RewriteEngine on
RewriteRule ^css/(.*)?$ /Users/username/Sites/sitename/css/test.css [NC,L]

Działa to jednak tylko dla linków relatywnych, gdy CSS na stronie mam podpięte tak:

Potrzebuję jednak mieć CSS jako link absolutny:

Wtedy przestaje działać ta podmiana. CSS się w ogóle nie ładuje, żaden, a w konsoli przeglądarki mam taki błąd:

Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)  [url="http://localhost:8888/css/next.css"]http://localhost:8888/css/style.css[/url]

Jak widać po linku z błędu, przeglądarka szuka pliku w miejscu localhost:8888/css/style.css przez ten absolutny link. Jeśli już, to powinna szukać w localhost:8888/sitename/css/style.css

Pomocy! Nie ogarniam tego.

• Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Być może źle się do tego zabrałem i niepotrzebnie trochę skomplikowałem sytuację. To co chcę osiągnąć, to takie skonfigurowanie lokalnego serwera, żebym mógł testować na swoim komputerze strony www, nad którymi pracuję. Problem polega na tym, że moje pliki css są w katalogu localhost:8888/sitename/css/style.css i kiedy deklaruję je na stronie jako /css/style.css, przeglądarka szuka ich w localhost:8888/css/style.css. Co jest logiczne, ale niepożądane, bo tych plików tam nie ma.

Znalazłem całkiem proste, ale nie idealne rozwiązanie. W preferencjach MAMP, w zakładce Apache zmieniłem Document Root na /Users/username/Sites/sitename, aby ten folder był głównym, kiedy wpisuję localhost:8888/ w przeglądarce. Wtedy CSS z absolutnym URI działa, jest poprawnie wyświetlany.

Ale… Czy jest inne rozwiązanie? Czy mogę osiągnąć ten sam efekt korzystając z pliku .htaccess, abym mógł zostawić w preferencjach MAMP Document Root ustawione na /Users/username/Sites/, czyli z wszystkimi moimi stronami? Jak przekierować dla konkretnej strony localhost:8888/ na localhost:8888/sitename/ korzystając z .htaccess? Szukałem w internecie, próbowałem kilku sposobów. Bez skutku.