Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

w związku z tym, że obecny sprzęt zaczyna nie wystarczać (pojawia się więcej pracy i nie chce przestojów związanych z zablokowaniem kompa przez renderingi) szukam sposobu by w tani sposób zwiększyć moce przerobowe.

Obecna konfiguracja:

I7 980X @3,33Ghz (Six Core = 6 rdzeni, 12 wątków)

12 GB RAM

Nvidia Quadro 4000

reszta nie istotna

Trafiłem na możliwość kupna używanych stacji roboczych della za nie duże pieniądze, tylko nie mogę znaleźć za bardzo porównania do obecnej konfiguracji, a nie chce kupić czegoś co będzie słabsze niż to co mam obecnie. Dodam, że na chwilę obecną chodzi mi o sprzęt strikte do renderingu statycznych wizek w 3ds Max 2011 + Vray.

Poniżej specyfikacja rozpatrywanych sprzętów:

T3500:

Intel® Xeon® W3690 3,46GHz (1x Six Core = 6 rdzeni, 12 wątków)

24GB DDR3 ECC

NVIDIA QUADRO FX600 1GB GDDR3

T7400:

2x Intel® Xeon® X5450 @ 3,0 Ghz (2 x Quad Core = 8 rdzeni, 8 wątków)

NVIDIA QUADRO FX1700 z 512MB RAM

16 GB DDR2, ECC REG

Cena obu zestawów jest podobna.

Pytanie tylko jak one wypadną w 3ds Max w porównaniu do obecnej konfiguracji.

Jeśli ktoś ma jakieś pomocne uwagi, to będę wdzięczny za pomoc.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie.

Czy i jaki wpływ mają ilość RAM i zastosowanie SSD na pracę w Maxie i AutoCadzie?

Z góry dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

SSD ma tylko takie znaczenie ze ci się system i programy otwierają szybciej ;) co do pamięci nie wiem co robisz konkretnie ale z podanych programów wygląda na Architekturę ilość pamięci ma znaczenie tak przy dużych scenach jak i przy szybszym renderowaniu. Co do procesorów to nie ma co się zastanawiać tylko brać zestaw T3500 procesor z tego zestawu wypada odrobinę lepiej w testach od twojego i7 z wyjątkiem tego że ona się kreci lepiej od xenia

Napisano
  • Autor

Co do procesora, to też tak myślałem. Podejrzewam, że W3690 3,46GHz to przeznaczona do stacji roboczych i7 990x, ale nie miałem kompletnie doświadczenia z dwuprocesorowymi jednostkami i wolałem dla świętego spokoju spytać. Co do tego co robię, to faktycznie robię głównie architekturę i czasem liczba linii jest przygniatająca, a zauważyłem, że Cad bierze tyle Ramu ile mu dasz ;)

Napisano

Czasami robię geomapy dla kolegi geodety wtedy autocad potrafi być bardziej żarty na pamięć niż after effect. Także te 24 GB będą ci się na pewno dobrze sprawowały :)